<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41478" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Силните децибели на звука в кината развалят филмите, твърди Хю Грант

15 Октомври 2019
0 806

"Жокерът", зловещият хит с участието на Хоакин Финикс, разделя филмовите критици. Приветстван като шедьовър от някои, той  изненада други със своето насилие.

 

За актьора Хю Грант обаче, преживяването му в местното кино в Лондон миналата седмица било „непоносимо“, но не заради режисьорската визия на Тод Филипс.

 

Грант твърди, че високите нива на звука в залата направили пътуването му до кино "Vue", за да гледа "Жокера" безмислено, оплака се той в Туитър.

 

"Твърде стар ли съм, или киното е станало твърде шумно?", добави филмовата звезда.

 

Публицистите на кинокомплексите "Vue" бързо реагираха, уверявайки го, че звуковите настройки „редовно се проверяват, за да се гарантира, че отговарят на стандартите за здраве и безопасност“ и обещаха да проверят дали неговите твърдения са верни. Грант, от своя страна каза, че е благодарен, но се чудеше как изобщо могат да помогнат, освен ако не знаят къде точно е гледал филма.

 

Инцидентът предизвика и публикации относно силния шум и на други места, като много режисьори казват, че смятат, че нивата на звука са доста по-нагоре в децибеловата скала и то не само по време на рекламите и трейлърите.

 

„Не мога да гледам моите или каквито и да било филми в киното точно по тази причина! Това е като ресторант, който добавя твърде много сол в храната ви “, съгласи се един продуцент.

 

Подтикнати от подобни опасения, членовете на Британската асоциация за тинитус, които работят за предотвратяване на увреждане на слуха, започнаха проучване за нивата на шум в публичните пространства. Те искат да се съсредоточат върху по-силните шумове, а не върху отделния въпрос за постоянното замърсяване на фона.

 

"Dolby", водещата озвучителна система, традиционно задава "фейдъра" или контрола за силата на звука на номер седем, въпреки че някои конкурентни системи калибрират нивата по различен начин. Тази стандартна настройка е еквивалентна на 85 децибела – ниво, което се счита безопасно за два или три часа.

 

Според говорителката на асоциацията – Ник Урай, се предполага, че ниво, по-близо до 80 децибела, е по-безопасно.

 

"За всяко повишаване на нивото от три децибела, наистина трябва да намалите наполовина времето на експозиция“, твърди тя.

 

Както размерът на помещението, така и броят на хората в публиката променят изживяването на звука, което кара някои филмови фенове да предполагат, че големите киновериги не успяват да приспособят нивото на шума до акустиката на по-малките киносалони.

 

Говорител на "Dolby" заяви, че всички формати на звуковата система трябва да съответстват на индустриалните стандарти, но всяко кино все пак трябва да "интегрира и калибрира" своите настройки.

 

„Докато една сцена може да се възприема като силна, това са кратки моменти и са в рамките на индустриалните стандарти. Нещото, което може да бъде объркано със силата на звука е дискомфортът, като в киното това може да е гръм или изкривяване.

 

Изкривяването е, когато озвучителната система не е била подходяща за размера на помещението, в което е инсталирана и при силни звуци причинява изкривяване, което е неприятно за слушателя“, каза той.

 

Оказва се също така, че Грант може и да е прав – възрастта също има нещо общо. Експертът от "Dolby" обясни, че остаряването влияе на разбираемостта на диалога и ни прави по-чувствителни към звука.

 

Фил Клап, изпълнителният директор на Асоциацията на киното – органът, който представлява повечето британски вериги кина каза, че „нарастващата изтънченост на звука в киното“ е в основата на всичко, тъй като означава, че „динамичният обхват“ на вградените системи е нараснал.

 

„Въпреки че не оказва влияние върху средните нива на звука, киносалоните трябва да работят с производителите на оборудването, за да гарантират, че стандартните настройки на системите са с максимални нива на звука в рамките на приемливи параметри. Те обикновено се калибрират ежеседмично", каза той.

 

Средните нива на звука от 85 децибела, съчетани с ограниченията за максимално разрешените нива на звука, "са много под тези, които вероятно биха представлявали риск за здравето на клиентите", добави той.

 

 

 

Източник: Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции