<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34505" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Силно изненадани институции. Може ли да отглеждате дива котка вкъщи?

24 Януари 2019
0 3523

Законно ли е да отглеждате дива котка вкъщи? Според Закона за защита на животните не е. Контролните органи обаче не са съвсем единодушни.

 

Каракалът, който в понеделник бе забелязан да се разхожда свободно из центъра на Пловдив, е регистиран от Регионалната инспекция по околната среда и водите в София, въпреки че законът забранява отглеждане на диви котки в домашни условия. Това стана ясно от отговор на инспекцията на запитване на „Свободна Европа“.

 

Регистрационната карта на каракала е издадена през 2017 г. съгласно Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). В края на 2018 г. тя е анулирана с оглед забраната в чл. 21 от Закона за защита на животните (ЗЗЖ). Забраната за отглеждане на диви котки в домашни условия обаче е от 2011 г., тоест шест години преди регистрирането на животното.

 

От РИОСВ-София добавят, че е изпратено уведомително писмо на собственика на каракала, че издадената година по-рано регистрационна карта е невалидна. Става ясно още, че служителят, допуснал регистрацията, ще бъде наказан.

 

Собственичката на каракала е разговаряла с фондация „Четири лапи“ и е разказала, че се е консултирала с РИОСВ още преди да купи животното и е получила потвърждение, че внасянето и отглеждането на каракали е законно. Тя твърди още, че често е пътувала с животното и не е срещала проблеми при проверките на летища.

 

„Лошото в случая с този каракал е, че хората всъщност го гледат добре, много усилия са положили, жената се е информирала съвсем съвестно какви са законовите изисквания, била е посъветвана от експерти от РИОСВ, че може да внесе животното, издали са й регистрационна карта и тя е живяла с мисълта, че всичко е абсолютно законно“, казва Явор Гечев от фондация „Четири лапи“.

 

Ако се спазят законовите разпоредби, животното трябва да бъде конфискувано и на собственика да се наложи глоба. В случая собственичката на каракала обаче е получила разрешение от РИОСВ и е била уверена, че отглеждането му е законно.

 

„Очевидно контролните органи не са добре подготвени. В ситуацията най-лесният начин е да се конфискува това животно и да се настани в зоопарк, но дали това е добре за самото животно, което е свикнало да живее в домашна среда, и все пак е обучено и се е социализирало, е съвсем различен въпрос“, коментира Явор Гечев.

 

Това не е единственият случай на дива котка, отглеждана в домашни условия у нас в противоречие със закона. Фондацията се е свързала с представители на развъдник, които потвърждават, че са продали четири каракала в България.

 

В български сайтове за безплатни обяви се намират предложения за продажба на диви котки. Предоставен е френски телефон за връзка, на който не отговаря никой. В социалните мрежи се появиха коментари на потребител, който твърди, че продава каракали в съответствие с всички законови изисквания. До момента не сме получили негов коментар.

 

„Не мисля, че грешката е само на една регионална инспекция и не става въпрос само за едно животно“, допълва Явор Гечев.

 

Източник: Svobodnaevropa.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции