<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37808" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Силно преработените храни водят до болести и смърт, предупреждават учени

30 Май 2019
0 3080

Хората, които ядат големи количества силно преработени храни като зърнени закуски, готови ястия, кифли и сладолед, са застрашени повече от инфаркт, инсулт и ранна смърт. Това показват данните на две независими проучвания, цитирани от The Guardian.

 

 

""

 

 

Два независими един от друг екипа от учени във Франция и Испания доказали, че храните, произведени в заводите с промишлени съставки, могат да доведат до редица заболявания като рак, затлъстяване и високо кръвно налягане.

 

 

КАСТИНГ ЗА АДРЕНАЛИНКИ

 

 

Във френското проучване изследователите от Университета в Париж проследили хранителния режим и здравето на повече от 100 000 души. В продължение на пет години учените установили, че тези, които консумират преработената храна, са изложени на по-голям риск от инсулт, инфаркт и други сърдечно-съдови проблеми.

 

 

КОТКА КРАДЕ ХРАНА ОТ ШКАФ

 

 

Когато количеството на преработените храни в диетата се увеличи с 10 процентни пункта, например от 10% до 20%, рискът от заболявания се повишава с 12%.

 

 

Според Матилде Тувиер, член на френския екип, има достатъчно доказателства, които да убедят здравните власти да вземат мерки. „Обществеността трябва да избягва тези храни, колкото може“, казва тя. Според нея трябва да се върнем към по-основни диети.

 

 

Ултрапреработените храни обикновено се приготвят от промишлени съставки, смесени нишестета, захар и наситени мазнини с добавки като консерванти, подсладители и ароматизатори. В Обединеното кралство тези храни са толкова популярни, че съставляват половината от менюто на британците. Това е повече от всяка друга страна в Европа.

 

 

За второто проучване екип от Университета в Навара в Памплона наблюдава хранителните навици и здравето на почти 20 000 испанци в периода от 1999 до 2014 г. В хода на проучването са починали 335 участници.

 

 

При тези, които консумират ултрапреработени храни по повече от четири порции на ден, рискът да умрат е с 62% по-голям, отколкото при тези, която ядат по две порции.

 

 

""

 

 

Мария Бес Растроло, ръководител на испанското проучване, заяви, че смъртността нараства с повишената консумация и твърди, че виновни са именно ултраобработените храни. Тя каза, че е важно да се научим как да разпознаваме добрата храна. „Ултрапреработените храни се произвеждат предимно или изцяло от промишлени вещества. Те често са готови за консумация веднага."

 

 

Проф. Корина Хоукс, директор на катедрата „Политиката по храните“ в университета в Лондон смята, че е от решаващо значение да продължи проучването на връзката храната-здраве“.

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции