<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92129" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ако Пепеляшк...

Скат, станал вайръл с това, че “се смее” при гъделичкане, всъщност се задушава до смърт (видео)

21 Юни 2021
0 8476

Видео, публикувано в мрежата TikTok, което показва как морски скат от разред орляковидни “се смее” при гъделичкане, всъщност е документирало момента на задушаване на създанието, твърдят експерти.

“Този скат очевидно се задушва до смърт и по този въпрос научната литература е съвсем категорична. Подобно на всички останали риби, скатовете имат способността да чувстват болка. Анатомично, физиологично и биологично болковата система при рибите е почти същата като при птиците и бозайниците”, казва Бен Уилямсън от нестопанската организация World Animal Protection.

Скат, станал вайръл с това, че &#8220;се смее&#8221; при гъделичкане, всъщност се задушава до смърт (видео)

Скатовете дишат с помощта на хриле, подобно на акулите, чийто роднини са. Хрилете на ската във видеото са под устата му и това, което може да изглежда като очите на лъча, всъщност са ноздрите му.

Използвайки хрилете, сктовете събират кислород от водата. Без вода скатът би се задушил в зависимост от шепа фактори като продължителността на излизането си от водата, възрастта на екземпляра, състоянието на тялото и стреса, под който е подложен.

Видеото, което показва нехуманния експеримент с крехкото създание, бързо стана вайръл заради илюзията, че малкият скат действително реагира на гъделичкане. В коментарите под публикацията на 9gag обаче четем, че “е видно, че съществото страда и без да имате университетска диплома по биология”.

Източник: 9gag

Видео: TikTok

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции