<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40118" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

След теча на данни на НАП: Как да проверите дали имате кредити?

22 Август 2019
0 6216

След хакерската атака срещу НАП, при която изтекоха данните на милиони българи, много хора се притесниха, че някой може да злоупотреби с личната им информация. Едно от притесненията е свързано с тегленето на кредити.

 

ПРОКУРАТУРАТА ПУБЛИКУВА НОВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА СРЕЩУ "ТАД ГРУП", ВИЖТЕ ГИ

 

Дали е възможно някой да изтегли кредит от ваше име?

 

Всеки, който е наясно с механизма на одобрение и отпускане на тези заеми, е наясно, че фирмите за бързи кредити имат задължението и практиката да извършват допълнителна идентификация на лицето, на което отпускат заема (чрез телефонни разговори и интервюта, изискване за представяне на лична карта и сверяване на данните от нея, сверка на IBAN на лицето, кандидатствало за кредит и това на което се отпуска такъв и т.н.). Това на практика обезсмисля допълнителни регулации в тази посока, пише Медиапул, цитирайки moitepari.bg.

 

Няма и риск от злоупотреба с електронни подписи, защото те се използват с парола и отделно изискват достъп до физически носител (най-често USB).

 

СПЕЦПРОКУРАТУРАТА: "ТАД ГРУП" ГОТВЕЛИ "ВОДЕН АТЕНТАТ", ХАКНАЛИ ПРЪСКАЧКИТЕ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА ?! (ВИДЕО)

 

Ако все пак някой се притеснява за това дали друг е изтеглил кредит от негово име, може да направи справка в Централен кредитен регистър на БНБ. Тя може да бъде направена и по електронен път, но лицето трябва да притежава квалифицирано удостоверение за електронен подпис, съдържащ ЕГН на физическото лице.

 

Другият начин, по който може да бъде направена справка, е на място в БНБ, подавайки заявление по образец. Тя е безплатна и се получава в 14-дневен срок.

 

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции