<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42914" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

След убийството на журналист: Премиерът на Малта подаде оставка

02 Декември 2019
0 101

Министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат обяви, че ще подаде оставка през януари, пише Свободна Европа. Решението му идва на фона на протести с искане да напусне поста си заради разкритията около убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция през 2017 г.

 

Мускат ще освободи и лидерското място в управляващата Лейбъристка партия на 12 януари. Няколко дни по-късно ще подаде оставка като министър-председател.

 

Междувременно партията ще може да си избере нов лидер, който да се закълне като министър-председател.

 

ЗАЩО МАЛТИЙСКАТА ЖУРНАЛИСТКА ДАФНЕ ГАЛИЦИЯ БЕ УБИТА?

 

Фактът, че премиерът няма да напусне поста си веднага, веднага предизвика критики в страната. Джоузеф Мускат беше призован да се оттегли след изтичането на информация, че той се е опитал да прикрие участието на негов ключов съветник в поръчката и подготовката на убийството на журналистката, която беше взривена в автомобила си.

 

Той отхвърли обвиненията и заяви, че всеки ден е работил за разкриването на убийството.

 

ЖУРНАЛИСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ПРОДЪЛЖАВАТ ДЕЛОТО НА УБИТАТА ДАФНЕ ГАЛИЦИЯ

 

Изявлението на премиера идва, след като в събота малтийският бизнесмен Йорген Фенек беше обвинен за съучастие в убийството. Фенек беше арестуван в края на ноември на яхтата си, докато се опитваше да избяга от страната. Той настоява, че е невинен.

 

Освен това във вторник началникът на канцеларията на премиера Кийт Скембри подаде оставка, след като няколко дни по-рано бе арестуван, а впоследствие освободен във връзка с разследването за убийството на Галиция.

 

Малта е подложена на силен натиск от европейските институции да разкрие убийството на разследващата журналистка, което потресе страната.

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции