<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40356" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Сливи за смет по израелски

02 Септември 2019
0 837

Всеки, който донесе в торбичка органични отпадъци от своя дом, получава "лира-шапира" по името на района. Който набере достатъчно лири може да получи от разсадника край квартала коренчета на цветя и дори фиданки. Това гласи обява в един от кварталите на Тел Авив.

 

 

Със събраните отпадъцище се прави компост и ще се торят градинки, съобщава БНР.

 

 

Израелската художничка Яфа Меир, която също си е спомнила приказката "Сливи за смет", пък прави скулптури с изхърлени материали. Последната ѝ изложба е подредена в престижен квартал на "българската столица на Израел" – Яфо. 

 

 

""

 

 

„Събирам каквото ми се изпречи на пътя. Това, което другите наричат боклук, за мен е богатство. Обикалям фалиращи магазини, работилници и обекти след ремонт. Понякога ми е сложно да събирам толкова предмети в къщи, но не искам те да бъдат изхвърлени, а да станат основа за творби. Този ми навик – да не се изхвърлят предмети просто така, е от родителите ми. Те дойдоха от България в една много, много бедна страна, каквато тогава е била Израел. Налагаше се да живеем изключително скромно и пестеливо. Оттогава се научих да се отнасям с уважение към предмета, да търся в него нещо ценно и много се радвам, когато му вдъхна втори живот“, каза Яфа Меир.

 

 

Източник: БНР

 

  

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции