<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88964" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какви са прав...

Служебният кабинет се закле и встъпи в длъжност (видео)

12 Май 2021
0 1849

“Макар и кратък, животът на 45-ият парламент не бе напразен, остана като драматичен жалон в излизането на обществото от авторитаризма и корупцията.” Това каза президентът Румен Радев на официалната церемония в Гербова зала по представянето на структурата, състава и приоритетите на служебното правителство.

Румен Радев обяви състава на служебното правителство. Вижте кой кой е в новия кабинет

Служебният кабинет се закле и встъпи в длъжност  (видео)

„От днес назначавам служебно правителство. То ще управлява България до съставянето на ново редовно правителство, което се надявам да бъде излъчено от следващото 46-о Народно събрание след насрочените избори на 11 юли“, заяви Радев.

По думите му 45-ият парламент е бил белязан с много емоции.

Какви са правомощията на служебното правителство?

Служебният кабинет се закле и встъпи в длъжност  (видео)

„Хората вложиха в него очаквания. Чуха се дълго премълчавания мнения. Възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона“, подчерта президентът.

Според него това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания.

Служебният кабинет се закле и встъпи в длъжност  (видео)

Държавният глава добави още: “Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие. В него влизат хора от левицата, центъра и десницата. Политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство. Личности от академичните среди. Той доказва онова, което за съжаление не бе постигнато в 45-ото Народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии по между си, да се обединят около каузата за свободна и справедлива България.

Той подчерта, че остава убеден, че бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността, закона и родолюбието.

Служебният кабинет се закле и встъпи в длъжност  (видео)

“Залагам целия си авторитет за това, че ще работя почтено при спазването на върховенството на закона и в интерес на обществото.” Това каза служебният министър-председател Стефан Янев.

„Благодаря за доверието. Да бъда служебен министър-председател е висока чест, но и огромна отговорност. Аз съм човек, който не дава напразни обещания, но залагам целия си авторитет, жизнения си опит, градени с години за това, че ще работя почтено при спазването на върховенството на закона и в интерес на обществото. Това ще очаквам и от служебните министри“, заяви той.

Служебният премеир бе категоричен, че министрите ще работят заедно и в полза на гражданите.

„Наш основен приоритет е организирането на свободни, честни и демократични избори при стриктно спазване на законовите разпоредби. Очаквам всички институции да работят синхронизирано. Кратък е периодът за работа на служебното правителство. Не мога да се ангажирам, че ще успеем да решим трупаните през годините проблеми“, посочи още Янев.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции