<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34728" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Смешният кандидат: Комикът Зеленски е фаворит за президент на Украйна

06 Февруари 2019
0 529

Две авторитетни социологически агенции в Украйна съобщиха миналата седмица, че на първо място в президентската надпревара е излязъл шоуменът Володимир Зеленски, който изпреварва ветераните в украинската политика Петро Порошенко и Юлию Тимошенко. Зеленски обяви участието си в предизборната кампания на 31 декември във видео, оформено като новогодишно обръщение на президента, предаде Би Би Си.

Зеленски е съосновател на стендъп шоуто “95 квартал”, продуцент на сериала “Сватове”и герой от комедиите “Любов в големия град” и “Осем първи срещи”. В Украйна възникнаха много спорове около кандидатурата му: едни смятат, че шоуменът е протеже на бизнесмена Игор Коломойски, други подозират, че Зеленски по този начин промотира предстоящия сезон на телевизионния сериал “Слуга на народа”, в който той играе главната роля. Как популярността на комика се конвертира в политически рейтинг и има ли той шанс да въплъти сюжета на своя среиал за кандидат-президентите в реалния живот?

Ще им дам да се разберат

“От двама [лоши хора] избираме по-малкото зло. И така 25 години подред. И знаете ли какво е интересно? Нищо не се променя…И затова тези [лоши хора] идват на власт. [Лъжат] и [крадат], [крадат], и [лъжат] – ударенията са различни, но смисълът е един и същ…А на мен ми трябва за една седмица да отида там, ако е възможно. Ще им дам да се разберат”.

Полуминутната емоционална, изобилстваща от нецензурни изрази реч на киевския учител по история Василий Голобородко за безобразията, с които постоянно се сблъсква украинският избирател, попада в интернет в навечерието на кампанията за избор на президент

Цялата страна залага на него, а след това го избира за президент. Неопитен, но пък неподкупен. Наивен, но принципен. Василий Голобордко във встъпителната си реч признава, че нищо не разбира от политика, но задължително ще се справи. “Знам едно: трябва да се постъпва така, че после да не те е срам да гледаш децата в очите. И родителите. И всички вас, също”, казва той.

Така започва първият сезон на “Слуга на народа”, който вече четвърта година доказва на украинците, че гнилата и корумпирана политическа система може да бъде променена дори от един обикновен човек – ако живее е работи като президент честно, според истината. В Киев сега приключват снимките на третия сезон на този украински сериал, който оглавява рейтингите на най-гледаните телевизионни продукции.

Ролята на Васил Голобордоко се изпълнява от актьора, шоумен, комик и отскоро кандидатпрезидент Володимир Зеленски, който вероятно планира да повтори пътя на киногероя си в реалния живот. Социологическите допитвания, проведени в края на януари, го изведоха на първо място по рейтинг.

“Слуга на народа”

“Нашата главна мисия е да привлечем в политиката на нашата страна абсолютно нови хора, порядъчни хора, на които им пука”, казва Зеленски за своите цели в интервю пред киевското издание “Украинска правда”. Зеленски разчита, че голяма част от украинците ще гласуват за него, защото го отъждествяват с Голобордко от “Слуга на народа”.

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции