<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46765" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Смъртоносният коронавирус от Китай вероятно вече е достигнал до Австралия

21 Януари 2020
0 81

Първи случай на новия смъртоносен коронавирус от Китай може вече да е засечен и в Австралия, след като здравните власти в Куинсланд потвърдиха, че един човек е поставен под наблюдение.

 

Мъжът наскоро се завърнал от Ухан, Китай с респираторно заболяване и е поставен под карантина в дома си в Брисбън, Куинсланд докато служителите очакват резултатите от тестовете, които ще установят дали той е болен от вируса.

 

В понеделник националната здравна комисия на Китай потвърди, че коронавирусът, който е подобен на SARS може да се предава от човек на човек и се е разпространил из цялата страна, и в Азиатско-Тихоокеанския регион.

 

За момента повече от 200 души са заразени с вируса, включително повечето от медицинския персонал, който лекува пациентите и се е разпространил в три отделни китайски провинции, включително Пекин. Във вторник властите в Китай заявиха, че четвърти човек е починал вследствие на вируса.

 

 

""

 

 

Има случаи и от Тайланд, Южна Корея и Япония, след като страните засилиха проверката на хората, връщащи се от пътувания до Китай. Най-малко три летища в САЩ също започнаха да проверяват пристигащите пътници на авиокомпаниите от централен Китай.

 

Във вторник сутринта австралийските здравни власти заявиха, че ще също прилагат нови мерки за проверка на пътниците, които летят директно от Ухан за Сидни.

 

Анте Миличич, който е треньор на австралийския женски футболен отбор "Matildas" потвърди, че Футболната федерация на Австралия зорко наблюдава случващото се в Китай, където отборът трябва да играе на квалификации.

 

"Matildas" трябва да изиграе три мача в Ухан през следващата седмица, но Миличич заяви, че се доверява на хората, които вземат решенията и те няма да застрашат здравето и безопасността на отбора му.

 

ЕПИДЕМИЯТА ОТ ПНЕВМОНИЯ В КИТАЙ МОЖЕ ДА СЕ ДЪЛЖИ НА НОВ ВИРУС, ТВЪРДИ СЗО

 

Представител на здравните власти на Австралия – професор Брендан Мърфи заяви, че служителите на австралийските гранични сили и служителите по биосигурност от New South Wales Health ще посрещат пристигащите самолети и ще предоставят информация на пътниците.

 

„Те ще предоставят на всички пътници информационна брошура на мандарин и английски, като ще очертават симптомите, които тази болест може да предизвика и ще ги карат да се идентифицират на границата. Ако някой има температура или подозира, че може да има това заболяване NSW Health ще предприеме действия според нашите нормални протоколи за сигурност на границите и биосигурност“, каза Мърфи.

 

Най-честият симптом на вируса е високата температура, но пациентите могат да покажат и други респираторни симптоми като кашлица, болки в гърлото и задух. В по-тежки случаи инфекцията с коронавируса може да причини пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

 

Властите от Куинсланд заявиха, че мъжът е преминал през редица тестове, тъй като наскоро е посетил Ухан.

 

„Той ще остане в изолация, докато симптомите му не преминат, а междувременно ние внимателно наблюдаваме огнището на коронавируса в Китай. Призоваваме всеки, който е развил някакви респираторни симптоми в рамките на 14 дни от пътуването си до Китай, да посети личния си лекар незабавно“, пише в съобщение от властите.

 

НОВИЯТ МИСТЕРИОЗЕН ВИРУС ОТ КИТАЙ, КОЙТО ВЕЧЕ ВЗЕ ЖЕРТВИ. КАКВО ЗНАЕМ ДО МОМЕНТА?

 

За първи път вирусът бе докладван на Световната здравна организация на 31 декември 2019 г., а на 7 януари бе идентифициран като нов щам на коронавирус.

 

 

""

 

 

Щамовете на коронавируса са отговорни също и за тежкия остър респираторен синдром (SARS) и Близкоизточния респираторен синдром (MERS), като SARS уби почти 650 души в континенталния Китай и Хонконг през 2002-2003 година.

 

В световен мащаб, към ноември миналата година, близо 2500 души са боледували от MERS по целия свят, а 858 са загиналите от него.

 

 

Източник: The Guardian

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции