<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38908" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Софийски градски съд задължи Столичната община да мие улиците

08 Юли 2019
0 732

Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да вземе спешни мерки срещу мръсния въздух. Това се случи, докато продължава делото, заведено от граждани и неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“, пише Сега, цитирайки lex.bg.

 

 

 

Припомняме, че делото беше заведено преди 3 години, но тъй като няма изгледи скоро да приключи, съдия Албена Ботева прецени, че е наложително да приложи привременни мерки.

 

Сега общината трябва да започне машинно миене на основните улици два пъти месечно от май до септември, а през останалата част от годината – веднъж месечно. До две седмици общината трябва да представи на съда и план за изграждане на още велоалеи, включително от крайните квартали до центъра на града.

 

Отделно от това, общината е задължена да обявява среднонощните нива на фини прахови частици (ФПЧ 2,5 и ФПЧ 10) на сайта си, на определените табла и на спирките на градския транспорт и метрото.

 

Определението на съда за наложените мерки може да бъде обжалвано от общината пред Софийския апелативен съд.

 

Колективният иск срещу общината цели да бъде преустановено замърсяването на въздуха в София и да се установи неефективната реакция на общината в периода 2015 г. – 2017 г. Делото тръгна в съда едва тази година, а преди това трима съдии се отведоха, двама го прекратиха, докато накрая апелативният съд определи, че съдебен процес трябва да има и той беше поет от Албена Ботева.

 

Следващото заседание ще се проведе на 11 ноември.

 

 

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции