<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42255" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Социалистите отново спечелиха изборите в Испания, но крайнодесните са във възход

11 Ноември 2019
0 187

Управляващата социалистическа партия на премиера Педро Санчес спечели четвъртия парламентарен вот в последните четири години в Испания, пише Свободна Европа.

 

Ситуацията за левите обаче не е розова, защото губят няколко места в сравнение с изборите през април. Това ги оставя много далеч от формиране на мнозинство.

 

Резултатите показват, че социалистите получават 28 % от гласовете, с което получават 120 места в долната камара на парламента, при необходими 176 за постигане на мнозинство. Също според очакванията, втора остава Народната партия с близо 21 % от гласовете и 88 места в парламента, с което тя подобрява резултатите си от април. Нейният лидер Пабло Касадо обяви, че Испания повече не може да чака правителство, но се съгласи, че след вота в неделя формирането на кабинет е станало още по-трудна задача.

 

Иначе големият победител от неделният вот в Испания е крайнодясната „Вокс“. Националистите печелят 15.1 % от гласовете и 52 места, което е над два пъти повече от досегашните 24 депутати. С този резултат считаната за периферна партия, която печели подкрепа само в някои региони, се превръща в трета политическа сила в страната.

 

В същото време големите губещи са отказалите да сформират правителство със социалистите либерали от „Сиудаданос“ и крайно-левите „Подемос“, които съответно печелят 9.8 % и 6.8 % на изборите, а общо губят 73 места в парламента.

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции