<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39759" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хаос на Силис...

Според Нено Димов режимът в планините пречел на туризма

08 Август 2019
0 2486

Според българския екоминистър туризмът в планините ни е в застой, заради сериозните ограничителни режими на националните ни паркове, информира Клуб Z.

 

Нено Димов изказа тезата си пред БНТ, като заяви, че тези режими пречат на много хора да практикуват туризъм, какъвто им харесва. 

 

Според министъра тези правила се определят от "група с определени интереси", но имало и други групи с други интереси. Той смята, че е време за дебат по повод правилата в планините.

 

За Димов един от основните проблеми е качването с моторни превозни средства в парковете.

 

Екоминистърът каза още, че до шест месеца след публикуването на закона с новите правила за диво къмпингуване, ще бъде публикувана наредба. Самият закон ще се прилага от следващия сезон. 

 

Наредбата ще уреди правилата за задоволяването на естествените нужди, достъпа до питейна вода, забраната каравани да се поставят върху дюни и прибирането на отпадъците.

 

Във връзка с кризата с епидемията от африканска чума по прасетата Нено Димов увери, че прасетата са загробвани според всички изисквания за чиста околна среда. 

 

Местата да загробване на умъртвените прасета се избират много внимателно, за да се избегне по-нататъшен риск за околната среда. Над 60% от подадените места са отказани от санитарните инспекции по места, тъй като се съобразяват с изискванията да не са в близост до санитарно-хранителни зони за питейни води, да няма високи подпочвени води, да не са в защитени територии. Има изисквания и по линия на Министерството на земеделието – например, какво да се подлага в местата за загробване като изолационен слой. В бъдеще време, след като отмине тази криза, ще трябва да се предприемат и нови мерки, обясни министърът.

 

ПРОКУРАТУРАТА ПРОВЕРЯВА БАБХ ЗАРАДИ СКАНДАЛНИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ, РАЗКРИТИ ОТ ГЕНКА ШЕКЕРОВА

 

Иначе изгарянето би бил по-добрият начин за унищожаване на животните, но тъй като според БАБХ няма подвижни инсинератори, загробването остава единственият възможен начин.

 

По-отношение на мерките срещу дивите прасета, които разнасят заразата, Димов каза, че министерството е осигурило средства в националните паркове да се заложат капани, което е най-ефективният начин за ловене, тъй като ловният сезон все още не е започнал. В посока за намаляване на популацията от глигани, отново ще се работи в синхрон с Министерството на земеделието. Според европейските правила популацията трябва да бъде сведена до под 0.3/ха. Това ще се търси като ефект по време на ловния сезон.

 

 

Източници: Клуб Z и БНТ

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции