<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42623" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Според Тръмп Украйна, а не Русия се е намесила в американските избори

22 Ноември 2019
0 327

Доналд Тръмп е подкрепил твърдението, че не Русия, а Украйна се е намесила в изборите през 2016 г., заяви бившата съветничка в Белия дом Фиона Хил по време на разпита ѝ в рамките на разследването, което може да доведе до импийчмънт на президента на САЩ.

 

В момента конгресмените в Камарата на представителите се опитват да установят дали американският държавен глава е оказал натиск на украинския си колега Володимир Зеленски да разследва негов политически опонент и дали е поставил това като условие за среща между двамата в Белия дом и отпускане на военна помощ от САЩ за Украйна, пише Свободна Европа.

 

"ОПОРНИТЕ ТОЧКИ" НА ТРЪМП ЗА СКАНДАЛА С УКРАЙНА ПО ПОГРЕШКА БЯХА ПРАТЕНИ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ МУ ПРОТИВНИЦИ

 

Според Хил теорията, че украински граждани са се намесили в президентските избори в САЩ през 2016 г. е била поддържана от личния адвокат на президента Рудолф Джулиани. Хил, както и други разпитани дипломати и съветници, изтъква ролята на Джулиани в предполагаемите опити Володимир Зеленски да бъде накаран да разследва компанията на сина на Джо Байдън, вероятен опонент на Тръмп в президентските избори през 2020 г. Президентът се е вслушвал в думите на адвоката си, а не в тези на съветниците в Белия дом.

 

Същите тези твърдения са били поддържани и от ръководителя на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт, който в момента излежава присъда за измама и лъжесвидетелстване. В показанията си пред Конгреса посланикът на САЩ в Европейския съюз Гордън Сонланд каза, че Тръмп е искал от украинския президент да признае публично, че украински граждани са замесени.

 

УКРАИНСКАТА АФЕРА. ЩЕ СВАЛЯТ ЛИ ТРЪМП?

 

По думите на Фиона Хил, чиято област на експертиза са европейските държави и Русия, това са измислени твърдения, за които няма доказателства, и са налагани от руските служби.

 

Вчера пред Конгреса даде показания и американският дипломат в Украйна Дейвид Холмс. Той също разказа за ролята на Рудолф Джулиани в отношенията с Украйна през последната година. Дипломатът свидетелства също, че е чул разговор между Тръмп и Сондланд през юли, който предизвикал у него съмнения. При разпита на самия Сондланд в сряда той потвърди, че при този разговор двамата са обсъждали разследването, което президентът на Украйна да започне срещу сина на Джо Байдън.

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции