<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40169" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руският косм...

Спортистите имат лоши зъби, въпреки че мият ги два пъти на ден, според проучване

25 Август 2019
0 2043

Британските олимпийски и професионални спортисти биха могли да повредят зъбите си, като редовно използват спортни напитки, енергийни барове и енергийни гелове, показва проучване, цитирано от Гардиън.

 

Изследователи от University College London анкетираха 352 спортисти от двата пола в 11 спорта, включително колоездене, плуване, ръгби, футбол, гребане, хокей, ветроходство и лека атлетика. Проучването заключава, че елитните спортисти са с лошо орално здраве, въпреки усилията да се грижат за зъбите си.

 

Резултатите, публикувани в British Dental Journal, показват, че 94% от спортистите мият зъбите два пъти на ден, в сравнение със 75% от общото население, докато 44% редовно имат проблеми с устната кухина, в сравнение с 21% от обществеността.

 

Проучването се основава на предишни изследвания на стоматологичния институт UCL Eastman, които измерват кариеса на зъбите, здравето на венците и киселинната ерозия при елитни спортисти. То установява, че 49% от спортистите са имали нелекувани зъбни кариеси, а 32% съобщават, че здравето на устната кухина има отрицателно влияние върху тренировките и представянето им при състезание.

 

Последното проучване се опитва да разбере защо.

 

Изследователите установяват, че 87% от спортистите редовно пият спортни напитки, 59% са яли енергийни барове и 70% използвани енергийни гелове, за които е известно, че увреждат зъбите.

 

Предишни открития сочат, че елитните атлети могат да имат по-висок риск от орално заболяване поради сухота в устата по време на интензивни тренировки.

 

Д-р Джули Галахър, участваща в изследването, заяви: „Установихме, че голяма част от спортистите в нашето проучване имат добри навици, свързани с оралното здраве, като мият зъбите си два пъти на ден, редовно посещават зъболекар, не пушат и имат здравословна обща диета. Въпреки това, те често използват спортни напитки, енергийни гелове и барове по време на тренировки и състезания; захарта в тези продукти увеличава риска от разваляне на зъбите, а киселинността им увеличава риска от ерозия. Това може да допринесе за високите нива на зъбен кариес и киселинна ерозия, каквито видяхме по време на стоматологичните прегледи.

 

Галахър заяви, че спортистите, интервюирани за целите на изследването, са склонни да обмислят промени в поведението, като допълнителна употреба на флуорид от вода за уста, по-чести посещения на зъболекаря и намаляване на приема на спортни напитки, за да подобрят здравето на устната кухина.

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции