<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=45685" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Справянето със замърсения въздух може да предотврати хиляди смъртни случаи в рамките на седмици

06 Декември 2019
0 451

Справянето със замърсяването на въздуха може да предотврати смъртните случаи в рамките на седмици, твърдят учените. Те откриха, че ползите за здравето от чистия въздух са „почти незабавни и огромни“, като се простират в дългосрочен план, спестявайки милиарди долари.

 

Проучването им анализирало доказателствата за спад на заболяванията след ограничаването на нивата на токсичен въздух и показа драматичнo намаляване при хората, страдащи от астма, сърдечни пристъпи, както и на и броя на малките и недоносени бебета.

 

„Бях изненадан колко бързо се забелязват ползите“, заяви проф. Дийн Шрауфнагел от Университета на Илинойс, Чикаго и водещ автор на проучването.

 

„Нашите открития показват почти незабавни и съществени ефекти. Изключително важно е правителствата да приемат и приложат бързо насоките на Световната здравна организация (СЗО) за замърсяване на въздуха. Политиките за почистване, засягащи цяла страна, могат да намалят смъртността в рамките на седмици, а местните програми, като например намаляването на трафика, също бързо подобряват ситуацията", добави той

 

Шрауфнагел каза, че откритията на неговия екип имат смисъл, защото например при коронарна болест на сърцето, ниските нива на кислород са ключов фактор и случаите могат да се влошат от мръсния въздух.

 

„Замърсеният въздух би могъл да влоши състоянието на такъв човек и незабавно да причини сърдечен удар“, твърди той.

 

Учените също така заявиха, че ползите за здравето са натрупани, дори когато замърсяването на въздуха е под нивата, определени от СЗО.

 

Глобален анализ в началото на годината заключи, че замърсяването на въздуха може да навреди на всеки орган и на практика всяка клетка в човешкото тяло. Световната здравна организация твърди, че замърсяването на въздуха е „тихият, но спешен проблем за общественото здраве“, като над 90% от населението в света диша токсичен въздух.

 

Новият доклад обаче откри, че ползите от по-чистия въздух започват още през първата седмица.

 

Когато в Ирландия беше забранено пушенето на закрито, намаляването на употребата на вторичен дим доведе до 13% намалена смъртност в цялото население, 26% по-малко инфаркти и 32% по-малко инсулти.

 

След 17-дневно спиране на трафика в части на Атланта по време на Олимпийските игри през 1996 г., посещенията на деца в клиники за астма спаднали с повече от 40% , а в спешните отделения с 11%, пише в доклада относно проучването. Спирането на фабриките и движението два месеца преди Олимпиадата в Пекин също намалило случаите на усложнения при хора с астма и инфарктите.

 

Други ограничения в индустрията също са имали драматични ефекти, казват учените. Осеммесечната стачка на работниците в предприятия в югозападната част на САЩ довела до намаляване на общата смъртност с 2,5%, докато 13-месечното затваряне на стоманодобивна фабрика в Юта доведе до почти наполовина намалени хоспитализации за пневмония, плеврит, бронхит и астма, а дните, в които децата пропускали училище намалели с 40%.

 

Замърсяването на въздуха в закрити помещения от изгарянето на твърдо гориво също бе сериозна опасност за бременните жени в Нигерия, които бяха снабдени с печки, работещи с по-чисто гориво. В резултат те започнали да имат по-здрави бебета и по-малко смъртни случаи през първата седмица от живота на децата им.

 

Ползите от намаляването на мръсния въздух се разпростират в дългосрочен план и са много надеждни, твърдят изследователите.

 

Анализ върху Американския закон за чистия въздух показва, че той спестил 2 трилиона долара за 25 години, което е около 32 пъти повече от свързаните с него разходи.

 

„Какво чакаме? Ето доказателствата! Ако това е въпрос на конкурентни интереси или комерсиализъм, тогава трябва да осведомим хората, а след това те ще могат да излязат по улиците и да кажат на политиците, че искаме по-чист въздух", каза Шрауфнагел.

 

Той също така заяви, че в много страни има законни граници относно замърсяването на въздуха, но прилагането им често е слабо. Нивата на азотен диоксид във Великобритания например, отделяни главно от дизелови автомобили, са незаконно високи в повечето градски райони от 2010 г. насам и въпреки че правителството е побеждавано три пъти във висшия съд по този въпрос, е постигнат сравнително малък напредък.

 

Както знаем ситуацията с мръсния въздух в българските градове също се влошава драстично през последните години, а мерките, които се взимат срещу това буквално клонят към нулата.

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции