<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31372" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Царските ...

Стана ясно от къде е тръгнал пожарът в Царските конюшни

30 Юли 2018
0 10607

Днес е образувано досъдебно производство за пожара в Царските конюшни. Това съобщи на пресконференция градският прокурор на София Емилия Русинова. 

 

Извършен е един оглед на местопроизшествието. В момента се извършва втори оглед на мястото. Не изключваме нито една причина за възникването на пожара. Не можем нито да потвърдим, нито да изключим, че става въпрос за умишлен палеж, тъй като доказателствата до моемнта не позволяват да се направи такъв извод, добави Русинова.

 

Надявам се, след като приключи огледът, да има някаква яснота, заяви директорът на СДВР Ивайло Иванов. Не изключваме нито една версия – нито умишлен палеж, нито техническа неизправност, нито небрежност. Изземват се камери, извършват се разпити. Единственото сигурно, което знаем е, че огънят е започнал отгоре надолу, от тавана към втория етаж. Сградата е необитаема, има много стари мебели, коридорът е пропаднал. Към момента не са забелязани електрически инсталации на тавана, но такива има на втория етаж. Изводите ще ги правим след като направиум и втория оглед и съберем доказатеклства, подчерта Иванов.

 

Засега няма установен пряк свидетел на възникване на пожара. Охранителят е разпитан, но към момента не мога да кажа обявя какво е заявил, посочи шефът на СДВР.

 

Все още не се знае и кой е подал първоначалния сигнал за пожара.

 

Имаме доста основания да смятаме, че „Царските конюшни“ за запалени умишлено, каза министърът на културата Боил Банов, предаде репортер на БГНЕС. Министър Банов даде пресконференция, на която съобщи  подробности около пожара в бившите „Царски конюшни“ в столицата, който горя в през нощта на събота
срещу неделя. Участие в пресконференцията взе и зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

 

„Царските конюшни” ще получат предварителен статут на културна ценност от национално значение след пожара през уикенда. Това каза министърът на културата Боил Банов.

 

„Моето притеснение е, че той ще бъде съборен в съда поради многото дела, които водят собствениците помежду си и неуточнената собственост”, призна той. „Това го правя не защото съм убеден, а за да отговоря на един популизъм в общественото мнение, което не ми е присъщо”, подчерта Банов.

 

„Ще се докаже дали е умишлен палеж, или е случайност. В известна степен към момента това няма значение. Има значение, че тази сграда се охранява по реда на Закона за културното наследство и към момента”, каза още министърът.

Той допълни, че е безсмислено собственици на такива сгради да се опитват да палят и рушат, защото законът е такъв, че те са длъжни наново да възстановят всичко по начина, по който е изглеждало.

 

"Поголямата част от сградите, които горяха, са на МВР", отбеляза още Банов.

 

„Тази сграда, дали вчера беше от национално значение, или утре ще бъде обявена, се съхранява по един и същи начин и сега”, увери
културният министър. Днес започва обезопасяването на района около сградите на „Царските конюшни”. Зданията се намират в непосредствена близост до Първа английска гимназия. Кметът на район „Оборище” обясни, че ще трябва да се направи специална организация, за да не бъдат застрашени децата от гимназията, когато се върнат в училище на 15 септември.

 

Пожарът избухна в нощта на събота срещу неделя. Унищожени са около 2000 кв./м покрив. Все още не е ясна причината за огнената стихия. Пожарът възниква въпреки поройния дъжд, излял се над София същата вечер. Над 30 пожарникари се включиха в потушаването на пламъците и гасиха близо 10 ч. Снощи покривът отново
започна да дими, като екипи на пожарната бързо се намесиха, за да предотвратят ново разпалване на огъня. Очаква се експертна комисия да оцени щетите от пожара в сградата на Царските конюшни в София.

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви в социалните мрежи, че ще задължи собственика да възстанови сградата в автентичния ѝ вид. Пред БНР кметът на район "Оборище" Васил Цолов заяви, че администрацията все още не е наясно кой е собственикът на сградите от комплекса "Царски конюшни". "Около 500 квадратни метра площ на покрив горяха вчера. Пожарните се отзоваха на втората минута. Наймалкото зло ни е сполетяло, защото няма никакви жертви. Това са абсолютно изоставени сгради, заключени в карето между булевард "Дондуков“, булевард "Васил Левски“, улица "Панайот Волов“, улица "Врабча“.

 

Сградите са в непосредствена близост до Английската гимназия, което мен повече ме тревожи, защото ако останат необезопасени, това може да възпрепятства преминаването на ученици, на майки с деца и въобще хора в района на пожара. Днес ще се събере комисия, която ще има възможността да оцени точните щети, които са нанесени. Ще се предприемат мерки веднага районът да бъде обезопасен. Ще сезираме веднага собствениците на сградата да предприемат мерки по нейното обезопасяване във връзка с изискванията, които Столична община и Наредбата на Столичния общински съвет коментират, така че за нас е най-важно
обезопасяването и безопасното преминаване на хората покрай тази сграда.

 

Не мога да кажа кой е собственик на сградата, днес ще вземем документите през община Оборище, за да видим кой е собственик на сградата и
да можем да му предявим съответните претенции по обезопасяването на сградата. Дори собственикът да откаже да поеме отговорност, има съдебен ред, по който той ще бъде принуден, така че държавата ще си влезе в служебните задължения", заяви той.

 

При гасенето на пожара е пострадало едно от ателиетата на Художествената академия. За това информира Мая Богданова от Националната художествена галерия, която е собственик на част от изгорелите сгради. Богданова съобщи, че с тези сгради е имало инциденти и преди. "През февруари месец по време на
провеждане на лекции в една от секционните ни зали в частта, която е в Царските конюшни, падна един покрив. В двора имаме постройки на Художествената академия, които непрекъснато се поддържат.

 

Поели сме отговорността за поддръжка. Непрекъснато се ремонтира покривът", заяви тя пред националното радио. От Сдружение "Спаси София" излязоха с остра позиция по случая и поискаха оставката на министъра на културата. "Причината за поисканата оставка на министъра на културата не е само този пожар. Това е
поредният пожар и поредното унищожение на сграда, която е паметник на културата или ценна архитектурна сграда, който министерството допуска. Ще припомня за Двойната къща, Тютюневите складове в Пловдив, кино "Ренесанс“ на площад "Възраждане“ в София и още много други сгради, които бяха съборени и
безобразно унищожени.

 

Просто министърът, на когото му е вменено да се грижи за архитектурното и културното наследство на държавата, не се справя с тази си работа, а когато някой не се справя, е редно да подаде оставка", коментира Борис Бонев от сдружението. Министър Банов обаче заяви пред Би Ти Ви, че не вижда основания да подава оставка.

 

„Не мога да подам оставка, защото някой пали някъде, където обаче съм осигурил необходимата охрана на обекта от гледнаточка на Закона за културното наследство”, категоричен беше той. По думите му самото обявяване на процедура за статут вкарва сградата в режим на специална охрана. „Няма хипотеза да се случи нещо друго с
този паметник, освен да се възстанови във вида, в който е”, подчерта министърът.

 

„Тази сграда, както и други знакови сгради в центъра на София, са под възбрана и под наша защита по Закона за културното наследство. Злонамерените действия не променят възбраната и защитата”, каза още той.

 

Източник: Novini.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции