<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=18748" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Столична община няма да свърши нищо за проблемните шахти и тротоари, друг бил виновен

18 Август 2015
0 2144

Скъпи приятели, Gospodari.com ви показа един от големите проблеми на София през погледа на една майка. Става дума за лошото състояние на тротоарите, което затруднява сериозно придвижването по тях, особено на родители с детски колички. 

 

СТОЛИЦАТА Е ТОТАЛНО НЕПРИГОДНА ЗА МАЙКИ С БЕБЕШКИ КОЛИЧКИ

 

Благодарение на тази проявена гражданска активност реакцията на Столична община беше предизвикана. Представители на Фейсбук страницата Път за бебешки колички бяха поканени от заместник-кмета Любомир Христов за разговор. Майките публикуваха в социалната мрежа резюме от срещата. "Моля, прочетете и сами направете извод. Ако мога да обобщя – нищо няма да се свърши и все някой друг ни е виновен", пише една от тях.

 

 

ТРОТОАРИ

 

От Столична община (СО) признават, че проблемите с тротоарната инфраструктура и елементите от нея (тротоари, бордюри, пътни и други знаци, лампи, стълбове, капаци на шахти и др.) наистина са големи. Бюджетът за ремонти на тротоарната инфраструктура е около 2 милиона лева на година от бюджета на СО. Тези пари се оказват крайно недостатъчни предвид настоящото състояние на тротоарите! За увеличаването на бюджета за ремонти обаче има малка вероятност. Намирането на достатъчно квалифицирани работници, които да се заемат с ремонтирането, също представлява проблем за СО.

 

РЪЦЕТЕ НА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

 

Приоритизирането при ремонтните дейности на тротоарната инфраструктура на един или друг столичен квартал се случва по предложените на районните кметства. Проблемите в кварталите (например кв. Манастирски ливади), където често липсва тротоарна инфраструктура и създава големи неудобства и опасности при движение на живеещите там, се дължат на регулационни и други неуредици, чието разрешаване, по думите на експертите от СО, засега е сложно и изисква сериозен паричен и времеви ресурс. СО не пое ангажимент за конкретни срокове и административни мерки, които да внесат промяна в настоящото положение.
Изразихме твърдо несъгласие с това положение и призовахме за поемане на ангажимент и намиране на решение на тези проблеми в най-близко бъдеще.

 

ШАХТИ

 

От СО признават и че проблемът с капаците на шахтите по тротоарите, които възпрепятстват в изключителна степен придвижването с бебешка количка, е много сериозен. Те заявяват обаче, че тези капаци и шахти не са в нейните компетенции, а принадлежат на дружествата, чиято подземна инфраструктура преминава оттам и че СО собствено няма как да наложи на тези дружества да поставят, подменят или ремонтират капаците на шахтите, така че те да бъдат на едно ниво с тротоара и да не създават затруднения при придвижването. При подобни искания от страна на СО към такива дружества, те от своя страна заявявали, че това би било възможно само ако се повишат цените на техните услуги с оглед високата стойност, която те трябва да заплатят за направата на по-скъпи и качествени капаци на шахтите. Друго оплакване от страна на дружествата е, че по-хубавите шахти са по-тежки и съответно отварянето им представлява проблем, когато това се наложи. СО не се ангажира с конкретни срокове или административни мерки, които да доведат до промяна в сегашната ситуация.

 

НЕСТАБИЛНИ ШАХТИ ТОРМОЗЯТ СТОЛИЧАНИ (ВИДЕО)

 

Ние смятаме, че е редно СО да потърси механизъм за справяне с тази ситуация – да налага санкции при всички подобни нарушения и да изисква коригирането и ремонтирането на поставяните по тротоарите капаци, ако такова се налага. Неразбирателствата между частни дружества и общинската администрация не могат и не трябва да бъдат представяни като оправдание и обяснение пред гражданите.

 

МЕТРОСТАНЦИЯ "СЕРДИКА"

 

На метростанция Сердика ще бъде изграден асансьор от страната на бившия хотел “Шератон” при приключването на “Античен културно-комуникационен комплекс “Сердика”, изпълняван от Министерство на културата, по всяка вероятност до края на 2015 година. Досега не е било предвидено изграждането на асансьори и при другите входове на подлеза на метростанцията. В срок от един месец обаче от СО ще направят необходимите проучвания дали наличието на археологически находки ще позволи изграждането им от страната на ЦУМ и Булбанк. До изграждането на асансьора при бившия хотел “Шератон” подлезът ще следва да се използва при настоящите условия. Само един асансьор, и то от страната на хотела, обаче няма да реши проблема в тази невралгична точка. Ние не сме съгласни с примиряването със статуквото и смятаме, че може да бъде приложено адекватно инженерно решение, което да осигури по-достъпно слизане и качване както в подлеза, така и до перона на метростанцията. Въпросът остава отворен поне докато научим резултата от проучването на археологическите разкопки.

 

ОБЪРКАНИ НАДПИСИ В МЕТРОТО

 

РАМПИ

 

От СО се съгласяват, че настоящите рампи в подлезите в голямата си част са нефункционални и опасни още при самото им монтиране, тъй като са поставяни преди години без реално съобразяване с възможностите и потребностите на хората, които се нуждаят от тях. Тяхната подмяна с адекватни рампи обаче е сложен проблем, който изисква обмисляне, а и немалък времеви и паричен ресурс. Дотогава СО се ангажира с изграждането на нови асансьори при някои подлези (на бул. "Цариградско шосе", бул. "България" и др.), като не подкрепи този си ангажимент с определен срок или конкретен проект.

 

НАШ РЕПОРТЕР СЕ ОПИТВА ДА РАЗБЕРЕ КАК ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ПОДЛЕЗ С БЕБЕШКА КОЛИЧКА

 

Що се отнася до наличието на опасните и неизползваваеми рампи, СО не се ангажира с конкретни срокове, нито с определени административни мерки, които да внесат промяна в настоящото положение.

 

ЗНАЦИ, СТЪЛБОВЕ, ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТАБЛА И ДР.

 

СО се съгласява, че действително много често знаци, стълбове, електрически табла и др. се поставят необмислено, така че затрудняват, а понякога правят и невъзможно придвижването с бебешка количка. От СО обаче не се ангажираха с конкретни срокове, нито с определени административни мерки, които да внесат промяна в настоящото положение.

 

БОБИ ВАКЛИНОВ ОТКРИ НЕПОРАСНАЛ ЗНАК

 

Разчитаме, че подобни нарушения също търпят санкции и че препятствията биват премахвани своевременно.

 

ПАРКИРАНЕ ПО ТРОТОАРИ

 

Паркирането на автомобили по тротоарите е действително огромен проблем, с който СО се бори трудно и решаването на който също, по думите на експертите от СО, изисква сериозен паричен ресурс. Паркирането на автомобили по тротоарите, според тях, е и сред основните причини за разрушаването на вече ремонтираните и реновирани участъци от тротоарната инфраструктура на града. Слагането на колчета навсякъде из града обаче не е особено естетично решение на проблема. СО не се ангажира с конкретни срокове, нито с определени административни мерки, които да внесат промяна в настоящото положение.

 

КЛАСИКА В ПАРКИРАНЕТО: ВСИЧКИ КОЛИ НА ТРОТОАРА

 

Ние също апелираме към шофьорите да бъдат по-отговорни и да използват подземни или надземни паркинги (каквито има изградени) или обозначените за паркиране места по улиците – това ще е от полза за всички жители на града.

 

ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ

 

По отношение на градския транспорт от СО заявяват, че в настоящия момент около 50% от превозните средства са адаптирани за качване/слизане с бебешки колички. Относно спускането на рампите при качване/слизане от тях следва да се разчита на шофьорите на даденото превозно средство. В случаите, когато това не се случва, а също и когато превозното средство не е спряло, както е редно – в най-голяма близост до спирката, от СО разчитат на гражданите да подадат сигнал в общината.

 

КОЛЕЛОТО НА ТРАМВАЙ НОМЕР 7 В КВ. "МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ"

 

Относно недостъпността на спирката при колелото на трамвай номер 7 в Манастирски ливади, за която мнозина от вас алармират на страницата ни, от СО признават, че съществува такъв проблем, на който обаче не може да намери решение засега.

 

***

 

"Като обобщение на срещата между нас и СО в лицето на заместник-кмет Любомир Христов следва да заявим, че не получихме нито един ангажимент за административно-правно, инженерно или финансово решение на проблемите, с които всички ние се сблъскваме всекидневно", пишат майките. "Изключение прави частичното решение, което СО е намерила, по отношение на подлеза на метростанция "Сердика". Като родители, данъкоплатци и жители на град София ние не приемаме това положение и изрично искаме да заявим, че неспособността на СО да се справи с инфраструктурните предизвикателства на града, както и почти пълната абдикация от редица проблеми създава обективни тежести на гражданите, за което не може и не трябва да има оправдание", пишат още недоволните. В следващите месеци те ще искат още срещи със Столична община.

 

А вие, скъпи приятели, ако желаете да споделите вашите сигнали, с които да се справим, използвайте нашия бутон Подай сигнал и платформата Вие ги хващате, ние ги пускаме

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции