<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38278" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 2 милиона душ...

Стотици изоставени кучета са се научили да оцеляват в Чернобил (видео и снимки)

17 Юни 2019
0 22761

Стотици бездомни кучета са се научили да оцеляват в зоната около Чернобил. Голяма част от животните са потомци на онези, които са били изоставени след ядрената катастрофа, пише Тhe Guardian.

 

 

""

 

 

В зоната има около 300 бездомни кучета. Те живеят заедно с лисиците, зайците и вълците, които също са намерили дом тук. Докато монголските коне и белоруските мечки отскоро обитават района, то кучетата са местни.

 

 

СРАВНЕНИЕ МЕЖДУ КАДРИ ОТ ФИЛМА НА HBO И ИСТИНСКИЯ ИНЦИДЕНТ В ЧЕРНОБИЛ (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

 

След катастрофата в Чернобил през 1986 г., Припят и околните села са изоставени, а на жителите им е забранено да вземат своите животни. Оцелели при аварията разказват за „скимтящите кучета, опитващи се да влязат в автобусите заедно със своите стопани. „Войниците ги избутваха отново и ги ритаха, а те тичаха дълго след автобусите. Съкрушените семейства оставяха бележки на вратите: „Не убивайте нашата Жулка. Тя е добро куче“. Някои животинки оцеляват, а техните потомци населяват зоната и до днес.

 

 

КОНСУЛТАНТКАТА НА ФИЛМА "ЧЕРНОБИЛ": В СССР НЕ КАЗВАХА "ОКЕЙ", НЯМАШЕ И ХРАНА ЗА КОТКИ (ВИДЕО)

 

 

За Чернобилските бездомни кученца животът не е лесен. Те не само трябва да издържат на суровите условия  без подходящ подслон, но често имат повишени нива на радиация. Малцина оцеляват повече от 5-6 години.

 

 

""

 

Кучетата, които живеят в близост до контролно-пропускателните пунктове на зоната, имат малки колиби, направени за тях от охраната, а някои са достатъчно умни, за да се търсят храна от близкото местно кафене. Тези кучешки глутници са като талисмани на Чернобил, които посрещат посетителите, спрели за кафе.

 

 

Надежда Стародуб, екскурзовод със специалист „Чернобил“, казва, че посетителите обичат кучетата. „Повечето хора ги намират за сладки, но някои смятат, че са опасни и избягват да ги докосват. Но аз ги обичам", споделя още жената.

 

 

Източник: Тhe Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции