<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80999" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борис Джонсъ...

Странични реакции има при петима ваксинирани българи, но те са “леки и очаквани” (видео)

05 Януари 2021
0 1197

Пет са българите, които са получили странични реакции при ваксинирането срещу Covid-19. Тези ефекти обаче са очаквани и не са били сериозни, каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов в предаването “Тази сутрин” по bTV.

„Три от тях са болка и зачервяване на мястото на поставяне на ваксината. При един от случаите се съобщава за мускулни болки и повишена температура, а една от жените съобщава за замайване и сърцебиене, което е било преходно. Тези реакции са очаквани, попадат в кратката характеристика на ваксините и са свързани с действието им“, каза Кирилов и допълни, че на 21 януари се очаква първият обобщен доклад на Европейската агенция по лекарствата с нежелани реакции след получаване на доза от препарата на Pfizer/BioNTech в страните от ЕС.

Странични реакции има при петима ваксинирани българи, но те са &#8220;леки и очаквани&#8221; (видео)

Според него – няма никакви медицински причини да не се поставя втора доза от ваксината при получен подобен лек страничен ефект.

Извънреден брифинг на здравния министър: Леки странични ефекти дотук са проявили 4-ма ваксинирани (видео)

Според доц. Мария Стаевска – началник на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ “Александровска”, най-честият страничен ефект е лека болка в делтоидния мускул, където се поставя ваксината.

Странични реакции има при петима ваксинирани българи, но те са &#8220;леки и очаквани&#8221; (видео)

„Проучванията сочат, че 80% от изследваните пациенти съобщават за такава болка. Това е една лека болка в мускула, няколко часа след като е поставена ваксината“, каза тя в интервю за БНТ.

Здравният министър: Масовата ваксинация ще започне преди месец май (видео)

„Другите странични реакции са леко зачервяване непосредствено до мястото на инжектиране след 15 минути. Тези реакции са характерни и при други ваксини. При противогрипната ваксина също има леки зачервявания“, каза тя и добави, че това не представлява проблем.

Странични реакции има при петима ваксинирани българи, но те са &#8220;леки и очаквани&#8221; (видео)

По думите ѝ – препаратът на Pfizer/BioNTech няма противопоказания за хората с алергии. Такива има само за хората, които са имали алергичен шок от различни ваксини преди това.

Източник: bTV, БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции