<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37071" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Софийско BMW б...

Странният случай с Кошлуков и една фалшива "фалшива графика" по БНТ (видео и снимки)

06 Май 2019
0 2019

Посещението на Папа Франциск в България определено прави добро впечатление на повечето българи. Той е мил, смирен, състрадателен, социално-ангажиран, скромен, въобще цял куп неща, които не сме свикнали често да откриваме в нашето духовенство.

 

Всъщност отношението на сънародниците ни към Светия отец си е било положително още преди да ни дойде на крака и да видим, че и той е човек от плът и кръв, при това доста симпатичен. Откъде знам, ли? Ами от проучването на агенция "Тренд", което БНТ представиха в централната си новинарска емисия в 20:00 часа на трети май:

 

 

""

 

 

57 си е добър процент! Дори е повече от онези 51 процента и малко, които насадиха Великобритания на пачите яйца в референдума за Брекзит, така че приемаме, че католическият папа се ползва с едно доста сериозно одобрение от страна на православния български народ. Проблемът в тази графика обаче няма нищо общо с харесването или нехаресването на папа Франциск. Драмата идва от другаде и, слава богу, не е на религиозна основа, а на чисто математическа. Защото веднага след емисията с проучването, украсено с чудесните цветни графики на телевизията-майка, в социалните мрежи се появи следният кадър, сниман от екрана на телевизор, излъчващ същата тази емисия:

 

 

""

 

 

Разликите са очевидни. Първо, тук изведнъж отрицателното отношение от само 8% към папата придобива непропорционално голяма визуална тежест, и второ – от тази графика излиза, че цялото население на страната ни отива някъде към 8 400 000 души, ако грубо пресметнем колко са 122% от реалните седем милиона българи (Според графиката – 57+57+8 = 122). Така че, не е ясно папата за какъв отрицателен демографски прираст и за каква зима изобщо ни говореше от площада пред президентството вчера!?

 

Но сега спираме да си чешем езиците и ще го кажем направо. Втората снимка показва явен гаф на БНТ, допуснат в светая-светих на държавната телевизия – емисията "По света и у нас" от 20 часа. Ние от Господарите добре знаем, че в телевизията-майка това си го могат и заедно с всички останали хора щяхме просто да се посмеем известно време, след което да махнем с ръка и да забравим историята с набъбналия български народ, от който 57% харесват папата, но 8-те процента нехаресващи го са къде-къде по-влиятелни. 

 

Всички щяха да махнат с ръка, стига временно изпълняващият длъжността директор на БНТ Емил Кошлуков да не беше размахал пръв нещо друго. Не, този път не среден пръст, а фейсбук-пост, в който ядосано ни обяснява как злонамерени хора произвеждат фалшиви снимки с несъществуващи гафове на подопечната му телевизия. Вижте го:

 

""

 

Ние, като занимавали се дълги години с по-малките и по-големите гафове на БНТ, виждаме най-малко два проблема в този пост.

 

Първо – "истинската снимка е от страницата ни" не доказва по никакъв начин, че другата снимка е фалшива, защото отдавна всички знаем, че между нещо качено в сайта на телевизия и такова, което е излъчено в ефир, може да няма нищо общо. Тоест няма никаква пречка едната снимка да е от сайта, а другата – от телевизионния екран.

 

И второ – фразата "…едва ли някой вярва, че толкова тъпо нещо е изобщо възможно", ни накара искрено да се посмеем. Тук господин Кошлуков направо разтърси с бомбен удар горната греда. Защото ние живеем в България – държавата на толкова тъпите неща, че направо не ни се вярва, че са възможни, но те все пак са! И на която БНТ е държавна телевизия, а Емил Кошлуков – неин шеф (временен)! Не че нещо, ама просто яката сме се нагледали на "толкова тъпи неща" по БНТ, че щяхме да ги смятаме за невъзможни, ако ги нямахме в архива си. Като например среден пръст, развят от ефира. Или слънчево затъмнение, предавано на живо, което така и никой не видя. Или фалшиви кадри от събития, като например от цунамито на Соломоновите острови. Или гласове на оператори, които разкриват вътрешна информация. А Златният скункс неведнъж и два пъти причакваше на входа на Националната телевизия директори и бъдещи директори. Временни. 

 

Но нека се върнем към историята с фалшивата графика. Фалшива според Кошлуков, де. След неговия пост телевизионери, а и всякакви други хора, се амбицираха и провериха ситуацията. Защото, за разлика от БНТ и шефа ѝ (временен), те не забравиха, че живеем в 21 век и разполагаме с услугата "архив" от цифровите си телевизионни доставчици. В резултат на това се появи следният пост от журналиста и водещ на предаването "Денят" по TV+ Веселин Дремджиев:

 

""

 

Самите ние също (по стар навик) проверихме ситуацията и ето какво показа архивът на телевизионния доставчик от емисията "По света и у нас" на 3 май в 20:00 часа. Когато стигаме до новината за проучването на "Тренд", водещата първо изчита проблемния въпрос за отношението на Българите към папата. Ето какво се показва през това време като графика:

 

""

 

Дотук господин Кошлуков е железен. Това е правилната графика към правилния въпрос! Но при проверката си на гафа, разтръбен из социалните мрежи, временният директор на БНТ явно е стигнал само дотук, размахал е победоносно ръце, или там каквото има навик да размахва, спрял е телевизора и се е втурнал да пише емоционален пост, че е натрил носовете на злосторниците, пробутващи фалшив гаф и даже, представете си, че има намерение и да ги докладва. На кого и за какво, така и не става ясно. 

 

За разлика от него, ние обаче не спряхме телевизора и изчакахме следващия въпрос. При него също всичко е наред: 

 

""

 

Започваме нервно да потропваме с дистанционното. Може би все пак Кошлуков е прав? А останалите наистина са злосторници, обединили се срещу БНТ или, още по-лошо – срещу него. И тогава – та-даааам! Идва време за третия въпрос. Според изрядно следващата текста водеща, той гласи: "Приемате ли духовните лица като наместници на Бог на земята?" Труден въпрос, който става още по-сложен, когато от телевизията-майка го илюстрират с абсурдно грешна графика, нямаща нищо общо нито с въпроса, нито с математиката : 

 

 

""

 

 

И ако някой продължава да смята, че дори тези снимки, които ние си направихме труда да покажем, нека изгледа видеото по-горе, за да свери последователността и думите на водещата. 

 

Тук историята общо взето приключва. Грешна графика в БНТ има. И в това няма някаква кой знае каква драма. Всички сме хора, грешим. Работата в нюзрума е динамична и стресова, особено при извънредни събития. Но когато вместо да кажеш "извинете!", нападаш другите със заплахи, че ще ги "докладваш" и си високомерно убеден, че това е "толкова тъпо", че няма как да бъде допуснато от теб, показваш, че длъжността ти като директор на национална телевизия май трябва и да си остане временна.

 

Е, Кошлуков най-накрая се извини след като стана пределно ясно, че не може да се пребори срещу очевидното. Или по-скоро уж се извини. Пак с пост във фейсбук, при това не от свое име, а от това на колегите си: 

 

""

 

Извинението на Кошлуков е не по-малко проблемно от "емоционалното" му излияние в началото. Защото снимките, които ние направихме на грешната графика не са от емисията в 18, а от тази в 20 часа, за която директорът (временен) уж твърди, че вече е оправена. А финалната фраза: "Защитих колегите прекалено емоционално, без да проверя докрай фактите, за което и лично се извинявам!" е поредният размахан към нас среден пръст от вече директор на държавната телевизия, който нито си е проверил докрай фактите, нито особено много се опитва да защитава колегите си. А честно казано просто си измива ръцете. Макар и малко небрежно.

 

 

 

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции