<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=24339" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Съдии излязоха на протест, искат оставката на главния прокурор

09 Декември 2016
0 4161

Съдиите и служителите на Софийски районен съд организираха протест пред сградата на Висшия съдебен съвет в София. Причина за негодуванието е неглижирането на проблемите в най-натоварения съд в страната.

 

Към демонстрацията се присъединиха и граждани. Протестиращите скандират срещу главния прокурор Сотир Цацаров и депутата Делян Пеевски. "Сотир Методиев Пеевски – оставка!", се чува сред скандиранията.

 

 

СОТИР ЦАЦАРОВ: ЗАЩО ДА СИ ТРЪГНА, ЗАЩО ДА ИМ ДОСТАВЯ ТОВА УДОВОЛСТВИЕ?

 

В сградата на ВСС преди обяд влязоха председателят на СРС в оставка Методи Лалов и съдийката Мирослава Тодорова.

 

Шефът на ВСС опитал да потуши бунта по вайбър

 

Представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов е опитал да потуши бунта на съдиите със съобщение по Вайбър. До председателя на съда Методи Лалов, той написал: "Методи, не изкарвай хората на улицата, не взимаш ти решенията. Така мисля."

 

Заради нехайството на ВСС към проблемите в най-натоварения съд в страната, Лалов обяви, че подава оставка. На свое заседание в четвъртък членове на съвета, сред които Узунов и шефа на етичната комисия Ясен Тодоров, назидаха председателя на съда и подчинените му, в липса на организация и отчетоха, че за последните няколко години в СРС са налети 15 млн. лв.

 

НОВ ЗАПИС ОТ "КАКИТЕ": ТОЙ, ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР, МИ ЗВЪННА СНОЩИ МНОГО КЪСНО

 

"Какво означава не изкарвай хората на улицата? Има ли някаква сила, която може да изкара няколкостотин човека и ако има, къде отиваме ние? Аз заявих позиция. Аз съм тръбачът. Казах на хората: Време е да направим нещо по-решително. Хората решават сами. Аз ли ще кажа на съдиите и служителите и ще ги задължа?", попита Лилов.

 

 

Ексминистър Христо Иванов приветства протеста

 

В същото време, на днешния ден преди година, правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, след като предложената от него съдебна реформа не събра необходимата подкрепа в парламента. За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" той заяви, че не съжалява, че не е останал във властта, тъй като "истинското начало" на оставката е било на 27 ноември.

 

"Имаше извънредно заседание на МС и премиерът на него каза, че след като Ченалова и Янева ще ги слушаме, той не иска да чуе повече "добър ден", свързано със съдебната реформа. Всъщност, това отразяваше факта, че за първи път министър се беше ангажирал с това да иска разследване за корупционен скандал, защото Ченалова и Янева са корупционен скандал и опорката, че това било кабинет без корупционен скандал, е смехотворна.", обяви Иванов

 

По думите му българската съдебна власт е зацапана с икономически, политически, лобистки и всякакви други влияния и това я прави в невъзможност тя да бъде имунна система на обществото и на политическата ни система. Тази тема абсолютно отсъства от дневния ред.

 

От днешния протест на съдии пред ВСС "има огромен смисъл", категоричен е Иванов.

 

БОРИСОВ: НА ТЕМА СЪДЕБНА СИСТЕМА НЕ ЖЕЛАЯ НИКОЙ ДА МИ КАЗВА "ДОБЪР ДЕН"

 

По повод обявената в телевизионен ефир оставка от страна на председателя на Софийския районен съд Методи Лалков и информацията, че е получил есемес да спре протеста, Христо Иванов коментира следното: „Има няколко души в тая държава, не е само премиерът, които обичат лично да внушават какво трябва да се прави. Има само един друг човек, чието обаждане премиерът ще се съгласи да прикрива лично – главен прокурор Цацаров."

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции