<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=22215" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Съдът в Сърбия разреши екстрадицията на Цветан Василев в България, повдигнати са му обвинения у нас

09 Юни 2016
0 5356

Висшият съд в Белград е разрешил екстрадицията на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, съобщава БТА, позовавайки се на защитата на банкера. Това е решение на първа инстанция и вече е атакувано пред Апелативния съд в Белград.

 

ИСКАТ ЗАПОР НА ИМУЩЕСТВОТО НА ВАСИЛЕВ 

 

За да стигнат до това решение, магистратите са взели предвид основно факта, че Василев е задочно обвиняем в България за длъжностно присвояване на над 200 млн.лв. Скоро се навършват две години от началото на разследването срещу Василев. Този срок му дава право да поиска от прокуратурата или да внесе обвинителен акт в съда, или да прекрати разследването.

 

БАНКЕРЪТ ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ПОИСКАЛ СРЪБСКО ГРАЖДАНСТВО?

 

РАЗКРИТИЯТА НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ

 

През март 2015 г. съдът уважи искането за екстрадиране на банкера. Пет дни по-късно апелативният съд в Белград отмени решението. Последно казусът ще стигне до министъра на правосъдието в Сърбия, който няма срок да се произнесе.

 

Междувременно стана ясно, че са повдигнати обвинения срещу Цветан Василев за това, че е организатор и ръководител на престъпна група, занимавала се с длъжностни присвоявания. Обвинени са още 13 души по същите обвинения. Това са касиери, одитори и други, съобщи днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. По думите ѝ Софийска градска прокуратура е дала досъдебното производство на Специализираната прокуратура. Арнаудова добави, че има данни за новите обвинения, предаде БГНЕС.

 

Досега са събрани над 250 тома с доказателства. Разпитани са 475 свидетели, извършени са над 133 експертизи и над 60 претърсвания. Припомняме, че по-рано днес съдът в Белград разреши екстрадицията на бившия мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев.

 

"Официално към този час в прокуратурата не е получена информация за това има ли решение на сръбския съд по делото за екстрадиция, какво е като съдържание, къде в момента се намира производството, дали е в основния съд или в апелативния", заяви Арнаудова. През миналата година Висшият съд разреши екстрадирането на Василев, но при обжалването това решение бе отменено и процедурата започна отначало.

 

Досега прокуратурата у нас искаше Василев да бъде върнат заради присвояването на 206 млн. лева от КТБ. Четвъртата по големина банка у нас бе затворена и после обявена в несъстоятелност преди две години. Още тогава и централната банка, и прокуратурата обвиниха за ограбването на банката основния ѝ акционер и главен шеф Василев. Според техните данни той е раздавал на фирми и граждани, най-вече негови собствени компании, роднини и приятели, кредити без необходимите гаранции с ясното съзнание, че тези пари няма никога да бъдат върнати. Установено бе, че в банката липсват над 2 млрд. евро.

 

Източник: Dnevnik.bg и Actualno.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции