<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=25257" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Съдът отказа да разгледа жалбите срещу решението за референдум в Трън

24 Февруари 2017
0 821

Срещу решението на Общинския съвет в Трън за провеждането на местен референдум за добив на подземни богатства са подадени три жалби. Административният съд в Перник ги е оставил без разглеждане. Определението му подлежи на обжалване пред Върховния административния съд (ВАС), показва справка на сайта на ВАС.
 

Мотивът на съда – приетото решение от местната власт не подлежи на оспорване. Първата жалба е от областния управител д-р Александър Александров, другата е от "ЕВРОМАКС СЪРВИСИЗ" ЕООД – фирмата с инвестиционно намерение да добива злато, и третата е от Българската минно-геоложка камара, която подкрепя фирмата.

 

Прекратяването от съда е обосновано с обстоятелството, че съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е допустимо обжалване само на отказите за провеждане на местен референдум, а не на решенията, пише dnevnik.bg.
 

Инвестиционното намерение на фирмата за добив на златосъдържащи руди от находище "Трън" доведе до социално напрежение в региона. Създадени бяха два инициативни комитета. Единият в подкрепа на златодобива, а другият – против. Πoддpъжницитe на златната мина смятат, че тя ще развие икономически региона. Πpoтивницитe пък са ĸaтeгopични, че тя ще увреди природата и водата на трънчани.
 

Ако ВАС потвърди решението на първата инстанция, жителите на града ще отговорят на въпроса: "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?" Въпросът означава, че противниците на добива трябва да отговорят с "да", а привържениците – с "не".
 

Плановете за разработване на златно находище в региона на компанията от групата на "Асарел – Медет" предвиждат инвестиция над 100 млн. лв.

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции