<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85242" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Делото „Миле...

Съдът отмени запора върху имуществото на Васил Божков

11 Март 2021
0 5724

Административния съд в София отмени решение на НАП за запор на имуществото на хазартния бос Васил Божков, предаде bTV.

Сред посочените от съда причини са липса на ясни данни за размера на това имущество в атакуваното постановление, собствеността на това имущество, доказателства, че длъжникът умишлено се освобождава от активи, липса на яснота дали възбраната затруднява съществено дейността и т.н.

КПКОНПИ иска отнемането на имущество за над 406 млн. лева от Васил Божков и свързани с него лица

Съдът отмени запора върху имуществото на Васил Божков

„При липса на обоснованост и мотивираност по отношение вида и размера на предполагаемите бъдещи публични вземания, отсъствие на данни за реалния обем на предходните обезпечения на същото задължение, наложената възбрана върху имуществото на длъжника, посочено в процесното постановление, формира извод за непропорционалност и несъразмерност“, посочва съдията, който е категоричен, че е „невярно“ твърдението за направен анализ на получените от Божков доходи.

Васил Божков обяви, че не желае да бъде наричан от медиите “укриващият се бизнесмен”

Междувременно Съдът на Европейския съюз в Люксембург обяви, че прокуратурата няма право да издава европейска заповед за задържане. Решението е свързано с лице, търсено за кражба у нас и намерено във Великобритания, но ще има ефект върху практиката с всички издирвани българи, намиращи се на територията на ЕС.

Съдът отмени запора върху имуществото на Васил Божков
Снимка: AP

Мотивите – в законодателството ни не е предвиден съдебен контрол на европейската заповед за арест и на постановлението за задържане до 72 часа. Според магистратите при това положение не са гарантирани процесуалните права на издирвания.

Адвокат Ася Стоянова е поканена от английските адвокати на български гражданин да представи експертно становище в районен съд в Уестмистър. След този доклад английския съд се съгласява да отправи запитване до съда в Люксембург, който решава, че издадените от българската прокуратура за задържане са незаконосъобразни.

Източник: bTV, Съд на Европейския съюз в Люксембург

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции