<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29516" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Съдът потвърди: Режимът на Асад е "убил" журналистката Мария Колин

10 Април 2018
0 2447

Съдът във Вашингтон потвърди, че именно режимът на Асад е "убил" кореспондента на "Съндей Таймс" Мария Колин като част от кампанията си, насочена към журналисти заради сирийската гражданска война.

 

Преди 2 години семейството на убитата в Сирия преди 6 години американска журналистка Мари Колвин даде на съд режима на президента на страната Башар Асад. Роднините й твърдят, че имат доказателства, които показват, че Колвин е била убита в рамките на умишлено провеждана политика от Дамаск за ликвидиране на журналисти.

 

Осъждането на легалното убийство през 2012 г. е първият случай, свързан с военни престъпления, насочен срещу сирийското правителство. Има доказателства, които свидетелстват, че репортерите са проследявани чрез сателити, пише "Гардиън".

 

Колвин, която губи окото си през 2001 г., докато отразява гражданската война в Шри Ланка, предава от превзетия от бунтовниците район Баба Амр край град Хомс през февруари 2012 г. Тя е убита при артилерийска стрелба, която правителствените сили откриват срещу пресцентъра. Малко преди това журналистката е направила преки включвания за Би Би Си, Ченъл 4 и Си Ен Ен. "Днес видях как едно малко момче почина", разказва тя в последния си репортаж, докато показва снимки на дете, загинало от куршум от снайпер. "Това се случва отново, отново и отново". 

 

"На 22 февруари 2012 г. Колвин, обявена като най-великия военен кореспондент на нейното поколение, беше убита от правителствените сили на Сирийската арабска република", се казва в доклада.

 

Адвокатите на семейство Колвин разчитат на Закона за чуждестранните имунитети, който позволява на ищците да съдят чужди страни чрез американските съдилища за обезщетение и наказателни обезщетения.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции