<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=20522" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Съдът реши окончателно: Цветан Цветанов е невинен

26 Януари 2016
0 1342

Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда на бившия министър на вътрешните работи и настоящ депутат от ГЕРБ – Цветан Цветанов. С това окончателно той се обявява за невинен, решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

Това е делото, по което Цветанов бе признат за виновен от първата съдебна инстанция.

 

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ НА ГОСПОДАРИТЕ Е НАЙ-ДОБРИЯТ ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР

 

Софийският градски съд постанови 4 години затвор за това, че като вътрешен министър Цветанов е дал шест отказа за разпореждане за подслушване на три лица.

 

След като бе признат за виновен от съдия Тони Гетов, присъдата бе потвърдена и от Софийският апелативен съд, пише Vesti.bg.

 

На 19 юни ВКС обаче отмени решението на САС и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда. Върховните съдии приеха тогава, че е нарушено правото на Цветанов да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от Наказателно процесуалния кодекс. Решението беше подписано с особено мнение на съдия Жанина Начева.

 

БОРИСОВ ПИЕ САМО ТАРАТОР, ЦВЕТАНОВ ИГРАЕ ЛОТАРИЯ

 

Вторият път, Софийският апелативен съд оправда Цветанов. От мотивите на съдебния състав стана ясно, че според тях бившият вътрешен министър е имал право да решава дали да се приложи или не подслушване, разрешено от съд по искане на прокуратурата.

 

В негова защита бе посочено, че имало празнина в нормативната уредба – в Закона за специалните разузнавателни средства нямало хипотеза какво да се прави, ако министърът разбере, че е налице опасност от разкриване на оперативните способи. Така делото отново стигна до Върховния касационен съд, продължават колегите от Vesti.bg.

 

ВКС приема, за разлика от Апелативния съд, че Цветанов може да е наказателно отговорен за осуетяване на наказателно преследване и че е нарушил закона, защото не е имал право да откаже използването на СРС, след като прокурорът ги е поискал в рамките на образувано наказателно производство и независимо от съображенията на директора на СДОТО. Това пише Dnevnik.bg.

 

В мотивите си ВКС възразява на апелативните съдии, които произнесоха оправдателната присъда:

 

"В същото време констатацията, че действията на подсъдимия Цветанов не са неправомерни, нямат законово основание. Независимо от съществуващата йерархическа структура в МВР и произтичащата от нея подчиненост на директора на министъра на вътрешните работи, подсъдимият Цветанов не е имал право да изземва чужди правомощия и да отказва прилагането на СРС." /…/

 

От подробните мотиви на ВКС се разбира, че Цветанов е оправдан не защото е действал правомерно, а защото прокуратурата не е доказала, че е имал за цел да спаси от отговорност Орлин Тодоров.

 

Върховните съдии казват: "В този смисъл отказът на подсъдимия Цветанов да разпореди прилагането на специални разузнавателни средства не просто е създал затруднения да бъде осъществено наказателно преследване срещу посочените лица, но обективно е представлявал пречка за реализиране на наказателната им отговорност."

 

Но върховните съдии същевременно отбелязват: "В протеста /на прокуратурата – бел. ред./ не са изложени каквито и да било възражения срещу заключението на въззивния съд за липса на доказателства относно изискуемата  от чл. 288 от НК /възпрепятстване на наказателно преследване – бел. ред./ специална цел – да бъдат избавени от наказание тримата заподозрени, сред които и Орлин Тодоров".

 

Срещу Цветан Цветанов имаше общо три дела. По другите две Цветанов също бе оправдан окончателно.

 

Едното беше за длъжностно присвояване на 50 хил. лева в полза на бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров.

 

СТАТИСТИКАТА НА ЦВЕТАНОВ

 

Третото дело срещу Цветанов така и не стигна до втора инстанция – то бе заведено във връзка със предполагаема злоупотреба с мобилно подслушване. По него прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията, които повдигна.

 

ЦВЕТАНОВ НА ЖИВО

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции