<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74982" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зуека и Рачко...

С технически проблеми, похвали и нападки евродепутатите обсъдиха върховенството на закона у нас (видео)

05 Октомври 2020
0 1632

Европейската комисия ще продължи да следи динамиката на събитията в България. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова по време на дебата за върховенството на закона в България, проведен в Европейския парламент тази вечер.

Иначе техническа повреда прекъсна на няколко пъти дебата за върховенството на закона в България тази вечер в европарламента. Това стана по средата на изказването именно на Йоурова.

Докато тя говореше, микрофонът ѝ започна да прекъсва, след което замлъкна. Повреден се оказа и микрофонът на еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс. В резултат се наложиха неколкократни паузи.

Междувременно в залата се чуха похвали, размениха се нападки. Кулминацията бе словесен дуел между Ангел Джамбазки от ВМРО и Илхан Кючюк от ДПС.

Ситуацията в България попадна в първия пакет от теми, които се обсъждаха в началото на пленарната сесия. Евродепутати от различни партии и националности дебатираха ситуацията в страната ни.

На заседанието стана ясно, че през октомври ще се организира първо разискване в Съвета, където ще се обсъди общото състояние на правовата държава във всички страни.

Всяка страна да бъде проверена поотделно, добави Михаел Рот, представител на Германското председателство на Съвета на Европейския съюз.

“Започваме с 5 държави членки – по азбучен ред – включително България – сред първите проверени и обсъдени. Ще обсъждаме ситуацията в страната, която е предмет на тази дискусия”, каза още Рот.

Комисията по граждански свободи в ЕП заяви подкрепа за исканията на протеста в България

Председателят на ЕНП Манфред Вебер подкрепи премиера Бойко Борисов и редовните парламентарни избори, които предстоят у нас през март.

“Не може да се промени едно правителство с демонстрации, това става само с демократични избори”, каза той.

Бойко Борисов в Брюксел: Благодаря на ЕК за обективния доклад (видео)

„Тази резолюция не е нападка, а загриженост за случващото се. Както и в други страни – Унгария и Полша. Загрижени сме за техните граждани“, каза Хуан Фернандо Лопез Агилар – С&Д – докладчик на резолюцията за България.

С технически проблеми, похвали и нападки евродепутатите обсъдиха върховенството на закона у нас (видео)

Даниел Фройнд от “Алианса на Зелените” призова Европейския съюз да спре финансирането на България и така да “отнеме черния хайвер на лакомите олигарси”. Според евродепутата, който миналата седмица посети родината ни и присъства на протест в София, ЕС трябва да застане зад тези граждани, които се борят срещу корупцията в България.

Три дни по-късно евродепутатите трябва да решат – приемат или не критичната проекторезолюция за съдебната система, проблемите в борбата с корупцията и състоянието на медиите в България. До четвъртък евродепутатите могат да внасят поправки в текста на проекторезолюцията.

А днес през деня се проведоха няколко акции – съмишленици на “Да, България” и професор Велислав Минеков от “Отровното трио” бяха пред сградата на институцията.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции