<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38422" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ще пропуснем ...

"Таен клиент" чакал 6 часа на опашка в КАТ (видео)

20 Юни 2019
0 14195

Дълго чакане на опашки, непознаване на нормативните актове и изискване на ненужни документи от гражданите. Това са част от проблемите при обслужването на граждани, открити от "тайни клиенти" при проверка на 13 администрации в страната, пише Mediapool.

 

 

""

 

 

Администрациите имат един месец да отстранят проблемите.

 

 

ФРАПИРАЩИ НАРУШЕНИЯ И ИЗМАМНИ СХЕМИ СЕ ИЗВЪРШВАТ В КАТ ПЛОВДИВ

 

 

Очаквано проверката на "тайните клиенти" е включвала и услугите на столичния КАТ. Проверката е установила, че на повечето посетители им се налага да си вземат отпуск, за да си свършат работата. Така и "тайният клиент" трябвало да чака 6 часа, за да подаде заявление за подновяване на шофьорската си книжка. Докато е бил на опашката, той е забелязал пропуски в организацията на работата – препращане на различни гишета. Освен това нямало възможност да се получи информация по електронната поща, че заявеният документ вече е готов.

 

 

БОЙКО БОРИСОВ СЕ ОКАЗА С 10 НЕПЛАТЕНИ АКТА ОТ КАТ

 

Проверката в Агенцията за социално подпомагане (АСП) показала, че от хората се искат ненужни документи. Проверената услуга е освобождаване от винетка на хора с над 50% нетрудоспособност. "Тайният клиент" установил, че чиновниците им искат ненужни документи като голям талон на колата, застраховка и т.н.

 

 

""

 

 

В столичния район "Триадица" са проверени услугите издаване на скица за поземлен имот и презаверяване на скица. Установено е, че за да поискат услугата, хората трябва да чакат 20 минути, колкото е максимумът. Служителите на гише не са запознати с нормативните документи, а сроковете за издаване са по-дълги от предвидените в Административнопроцесуалния кодекс. "Дори имаме издаване на скица, която не отговаря на актуалното състояние на имота", каза Здравко Сечков, който е служител на фирмата изпълнител на проекта.

 

ОТ КАТ СА БЕЗСИЛНИ ДА СПРАТ НЕЗАКОННО ДВИЖЕЩА СЕ КОЛА

 

Проучването е установило и проблеми при издаване на разрешително за продължително пребиване на чужденци в МВР. В случая липсва информация на чужд език, чака се дълго, формулярите са трудни за попълване, а отношение на служителите не е любезно и отзивчиво.

 

За да се подобри обслужването на гражданите, ще бъдат променени стандартите на административно обслужване и за обратна връзка. Стандартите включват местоположение на звеното за административно обслужване, осигуряване на паркинг за достъп, система за управление на опашките, задължителен брой на гишетата, дистанционно обслужване на потребители със специфични нужди, стандарт за указателна информация за предоставяните услуги и за намаляване на броя на изискваните от потребителите документи.
 

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции