<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42903" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Тази история на 3000 години може да е най-ранната „фалшива новина“, според учените

02 Декември 2019
0 195

„Фалшиви новини“ може да е сравнително нов термин, но се оказва, че концепцията за това  може да е от около 3000 години, пише Индипендънт.

 

И въпреки че Ноевият ковчег е може би единствената история за „голямото наводнение“, която идва наум на много от нас, се оказва, че всъщност не е била първата от този род. Вавилонска история, гравирана върху 3000-годишни глинени плочи, които са част от епоса на Гилгамеш, разказва подобна приказка за потоп, изпратен да унищожи цивилизацията.

 

Д-р Мартин Уортингтън от Университета в Кеймбридж е написал книга по темата, озаглавена Duplicity in the Gilgamesh Flood, където той твърди, че вавилонският народ е бил подмамен да построи ковчега от бог Еа с това, което той нарича „фалшива новина“.

В изявление Уортингтън обяснява допълнително:

 

"Ea измамва човечеството чрез разпространение на фалшиви новини. Той казва на вавилонския Ной, известен като Юта-Напищи, да обещава на хората си, че храната ще вали от небето, ако му помогнат да изгради ковчега. Това, което хората не осъзнават, е че съобщението на Еа е трик: това е поредица от звуци, които могат да бъдат разбрани по коренно различни начини. Докато съобщението изглежда сякаш обещава дъжд от храна, скритият му смисъл предупреждава за Потопа. След като ковчегът е построен, Юта-Напищи и семейството му се качват на борда и оцеляват с менажерия от животни. Всички останали се давят. С този ранен епизод, поставен в митологично време, е започнало манипулирането на информация и език. Може да е най-ранният пример за фалшиви новини."

 

 

Източник: Индипендънт

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции