<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75173" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Цвета Караян...

Театърът в Кърджали осъди подигравките с килимите “секънд-хенд” от Караянчева

08 Октомври 2020
0 9900

Ден, след като стана ясно, че председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подарява 6 килима трета употреба на театъра в Кърджали, от културната институтция защитиха дарението и обясниха повече за него.

Оттам осъдиха подигравките с килимите, които циркулират в общественото пространство през изминалите 24 часа.

Цвета Караянчева дарила 6 килима трета употреба на театъра в Кърджали (снимка)

Цвета Караянчева дарила 6 килима трета употреба на театъра в Кърджали -  Mediapool.bg

Ето какво написаха от театъра във Фейсбук:

“Килимите, дарени на театъра в Кърджали, са ръчнотъкани, изработени са в Сливен в средата на миналия век по автентична технология и се отличават с уникалната си орнаментика. Предоставени са от Народното събрание по искане на ръководството на театъра със съдействието /а не с личното благоволение/ на председателя на НС, за което намираме за редно да изразим своята благодарност.

Да се иронизира подобен жест е крайно неуместно и противоречи на добрите нрави. Килимите имат дългогодишна история и ще бъдат използвани за реквизит на спектакли от възрожденската и следосвобожденската епоха. Нещо повече. Те притежават колекционерска стойност и не следва да бъдат разглеждани като употребявани постелки за под, а като елемент от българското културно наследство, което трябва да бъде съхранено за поколенията.

На авторите на саркастични коментари, цинични подмятания и пошли сравнения на тема „бит и култура“ ще се осмелим да припомним думите на Езоп, че нито един акт на добрина, дори и най-малкият, не е напразен. Дори да е посрещнат с неразбиране.”

А по-горе можете да си припомните видео на “Господарите” с някои от най-колоритните коментари на председателят на парламента в общественото пространство.

Източник: Фейсбук

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции