<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39332" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Чайката, коят...

Теодосий Теодосиев: Образованието започва от зачеването на детето, в 7-ми клас вече е късно (видео)

23 Юли 2019
0 1830

Тедосий Теодосиев е един от най-известните учители в България. Той е преподавател по физика в град Казанлък и не се уморява да развива потенциала на българските млади учени.

 

ГОСПОДАРИТЕ ДАРИХА ВЕЗНА НА УЧИТЕЛЯ ПО ФИЗИКА ТЕОДОСИЙ ТЕОДОСИЕВ

 

Неведнъж Теодосиев е бил герой и в репортажите на "Господари на ефира".

 

 

БЯЛА ЛЯСТОВИЦА ЗА ТЕОДОСИЙ ТЕОДОСИЕВ 

 

Ето какво сподели той в интервю за "24 часа":

 

 

– Г-н Теодосиев, масово се коментира, че резултатите на седмокласниците по математика на националното външно оценяване тази година са ниски. Но не е ли твърде късно, ако се вглеждаме само в техните резултати? Откъде е редно да започнем, за да разчитаме на успехи?

 

 

-От зачеването на детето, оттам трябва да се започне. Преди време на “София филм фест” представихме филма на режисьора Николай Василев за мен и моите методи на работа “Формулата на Тео”. Година и половина го снимахме, хубав филм се получи. По време на пресконференцията след прожекцията ми се обади някакъв мъж, който ми каза, че иска да направим школа за родители, не само за ученици. Защото според него тези, които след 9 месеца ще имат дете, трябва да са подготвени.

 

 

И е прав – цивилизована държава се прави с цивилизовани родители. Не такива, които са създали детето си пияни или напушени. Така се появява дете, което е дефектно преди още да се роди. Предварително повредено дете, осакатено интелектуално и физически. Трябва първо грамотни родители да зачеват тези деца.

 

 

Оттам да започнем, не от седми клас. Защото каузата е загубена много преди детето да стане в седми клас.

 

 

– Казвали сте, че не обучението, а възпитанието е по-важно за подрастващите?

 

 

-Така си е. А то започва от възпитанието на родителите. И след това тези родители трябва не само да си гледат бизнеса, работата, не само да си хвърлят детето да го възпитават случайни хора в детските ясли и детските градини, а сами, лично майката и лично бащата, да се ангажират с възпитанието на детето.

 

 

– Понеже стана дума, че са лоши резултатите на седмокласниците по математика, при тях има ли нещо изпуснато?

 

 

-И не само по математика. Аз съм сигурен, че ако нашите седмокласници дойдат да ги изпитват европейски учители, по всички дисциплини те ще получат лоши резултати. Поне огромната маса от тях. Е, има и единици, които са на суперниво, но огромната маса е безпределно зле.

 

 

– Какво трябва да се промени, системата на образованието ли?

 

 

-Системата на образованието е важна, разбира се, защото, ако няма подходяща организация, резултати не може да се очакват. В световен мащаб се наблюдава, че добри резултати има там, където има висока дисциплина в училище.

 

 

 

Цялото интервю четете на "24 часа"

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции