<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35860" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Терористът от Нова Зеландия се изправи пред съда

16 Март 2019
0 15086

Брентън Тарант – 28-годишният австралиец е единственият обвинен за убийствата във връзка с нападенията над две джамии в новозеландския град Крайстчърч в петък. Ден след кървавия инцидент, при който загинаха 49 души, а 48 бяха ранени, Тарант беше изправен пред съда в Крайстчърч. Делото се гледа при затворени врати поради засиления риск за сигурността.

 

НАДПИСИ НА БЪЛГАРСКИ И СРЪБСКИ ВЪРХУ ОРЪЖИЯТА НА ТЕРОРИСТА ОТ НОВА ЗЕЛАНДИЯ (СНИМКИ)

 

Според новозеландското радио Брентън Тарант е бил спокоен в съдебната зала и е направил пред медиите жеста за "окей". Изданието "Ню Зиланд Хералд" съобщава, че той не е показал разкаяние за постъпката си и е правил нацистки жестове, докато фоторепортерите са го снимали. Брентън Тарант ще остане в ареста до 5 април, когато ще бъде следващото заседание по делото. Очаква се дотогава на стрелеца да му бъдат повдигнати и още обвинения. "Въпреки че заподозреният е изправен само пред едно обвинение, ще бъдат повдигнати и още", каза полицейският комисар Майк Буш.

 

БЪЛГАРКА В КРАЙСТЧЪРЧ СА ПРИТЕСНЕНИ СЛЕД СЛУЧАЯ В НОВА ЗЕЛАНДИЯ

 

Той обеща подробности за тях да бъдат оповестени възможно найскоро, предаде ДПА. От четиримата арестувани в петък един е бил гражданин, който се е опитвал да помогне на полицията с огнестрелно оръжие. Полицията се опитва да установи каква е връзката на останалите двама с нападението. "Никой от задържаните няма предишно криминално досие нито тук, нито в Австралия.Те не са били в никой списък на подозрителни лица тук или в Австралия", каза премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

 

Тя заяви, че заподозреният е пътувал спорадично до страната и не би го определила като дългосрочен жител, предаде Ройтерс. Новозеландската полиция съобщи, че според данните от следствието отговорност и за двете нападения в джамиите носи единствено задържаният по решение на съда Брентън Тарант. Преди нападенията той е публикувал в социалните мрежи манифест със заглавие "Голямата замяна", в който казва, че е искал да атакува мюсюлмани. Самото нападение бе предавано на живо по социалните медии – 17 минути продължи филмът на ужасите. Фейсбук, Инстаграм, Туитър, ЮТюб и Редит взеха спешни мерки, за да премахнат каченото от извършителя видео от стрелбата в джамиите, съобщи Асошиейтед прес.

 

Сред убитите има и деца

 

Сред жертвите и ранените има и деца, каза премиерът на Нова Зенландия Джасинда Ардърн. Тя пристигна в Крайстчърч, където се срещна с оцелели и със семейства на жертвите. "Нова Зеландия е единна в скръбта", каза Ардърн. "Ясно е, че малки деца са се озовали в това ужасяващо нападение", заяви Джасинда Ардърн пред журналисти в Крайстчърч. "Ранените са от малки деца до възрастни хора. Те включват мъже, жени и деца и те са както сред убитите, така и сред ранените", допълни тя. Похвали смелостта на двамата полицаи, задържали нападателя, който, както съобщи Ардърн, е имал намерение да продължи атаката.

 

Чужденци сред загиналите и ранените

 

Почетният консул на Бангладеш в Окланд Шафур Рахман Буян каза, че "досега" се знае за трима убити бангладешци и 4-5 ранени, двама от които са в критично състояние. "Кракът на един от ранените е трябвало да бъде ампутиран, а друг е бил прострелян в гърдите", каза Рахман Буян. Сред убитите има и двама йорданци, съобщи външното министерствона Йордания в изявление, разпространено от държавната информационна агенция Петра. Говорителят на външното ведомство Суфиян Куда по-рано каза, че йорданец е бил убит, а други осем са ранени.

 

Пакистанското външно министерство обяви, че четирима пакистанци са ранени, а говорителят му Мохамад Файсал написа в Туитър, че петима пакистански граждани са изчезнали след днешните нападения. Малайзия съобщи, че двама нейни граждани са в болница, а саудитското посолство в Уелингтън каза, че има двама ранени саудитци. Двама индонезийци – баща и син, също са ранени, съобщи говорителят на външното министерство Арманата Насир.

 

Анкара започва свое разследване

 

Турският президент Реджеп Ердоган каза, че поне трима турски граждани са ранени и той е разговарял с един от тях. Анкара започва собствено разследване по случая, след като стана ясно че Брентън Тарант е бил многократно в Турция. По оръжието на терориста имаше изписани дати от битки между християни и мюсюлмани, свързани със завоеванията на Османската империя в Европа.

 

В момента Анкара разследва движенията и контактите на атентатора в Турция. Засега е ясно, че той е посещавал страната между 17 и 20 март и 13 и 25 септември 2016 г., съобщават турските издания, позовавайки се на и информация от турската агенция по туризъм. В петък вечерта премиерът Бойко Борисов събра спешно българските тайни служби. Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че атентаторът е бил между 9 и 15 ноември 2018 г. в България, като е посещавал исторически места, след което е отпътувал за Букурещ и Будапеща.

 

Турският президент е изпратил своя заместник Фуад Октай и външния министър Мевлют Чавушоглу в Нова Зеландия . Реджеп Ердоган заяви, че с тази атака ислямофобията, която светът мълчаливо наблюдава от известно време и дори окуражава, вече е достигнала нивото на масови убийства. По думите му идеите на убийците се разпространяват "като рак". В реч на митинг в южния град Газиантеп Ердоган казаоще, че мюсюлманите никога няма да паднат на колене пред подобни атаки. В телефонен разговор с генерал-губернатора на Нова Зеландия Патси Реди Реджеп Ердоган е поднесъл своите съболезнования.

 

Той е съобщил, че делегация, водена от вицепрезидента Фуад Октай и външния министър Мевлюд Чавушоглу ще поднесе съболезнованията си в Нова Зеландия и ще обсъдят „нова пътна карта“, без да се уточнява за какво точно става въпрос. Партиите в Меджлиса излязоха с обща декларация, осъждаща терористичния акт, а директорът по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун написа, че е време за обединение срещу всички форми на тероризъм. Съветът за сигурност на ООН също осъди стрелбата като "отвратителна и страхлива". Позицията на Съвета за сигурност, който почете с минута мълчание паметта на жертвите, беше приета по предложение на Кувейт и Индонезия.

 

Междувременно премиерът Бойко Борисов свика тази вечер съвещание на всички спецслужби, за да се търси връзка на стрелеца от Нова Зеландия с България, главният прокурор Сотир Цацаров. 

 

Вчера стана ясно, че 28-годишният австралиец Брентън Тарант, който застреля 49 души в две джамии в Крайстчърч, е носил пълнители за автомати с надписи на сръбски език, част от които засягат и България. Те са за битки в Руско-Турската, както и Балканската война, при които сме побеждавали турците. Изписани са били и имената на българските владетели Фружин и Константин II Асен. 

 

По неофициална информация Тарант е бил в България в края на миналата година, съобщи "24 часа". Лицето му е било засечено от камери по българските гранични пунктове. Тарант е пристигнал с полет от Австрия. Службите ще проверяват възможно ли е да е установил връзка с паравоенни формирования у нас.

 

След кратък престой в България той заминал за Румъния. Обикалял още и Сърбия, и Черна гора. Засега присъствието на Тарант е установено чрез камери и работа със службите на останалите държави. Чака се обаче паспортна информация от Нова Зеландия и пълен профил, по който да бъде довършено разследването.

 

Междувременно, запитан дали има някаква информация от службите дали този човек някога е бил в България, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

"Не, но дори и да има, компетентните органи трябва да отговорят. Ще се съберат доста данни и ще се направи правилния извод за свързани лица. Винаги при критични актове всяка служба, всяко правителство работи по темата и обменя информация. Може би и добро познаване на историята на региона, в който се намира България и на историческите факти, които са изложени като мотив да се осъществи този терористичен акт. Може би на малко по-късен етап ще може да се направи извода дали има лица, които са го подпомагали и дали лицето е имало възможност да пътува в продължение на години на територията на региона.

 

 

Междувременно Министерство на външните работи препоръча на българските граждани, пребиваващи в Нова Зеландия, да не правят опити да навлизат в отцепените от полицията райони, стриктно да спазват препоръките на правоохранителните органи и останалите специализирани служби. По информация на българското посолство в Австралия, акредитирано и за Нова Зеландия, няма данни за пострадали български граждани при терористичния акт.

 

При съмнения за засегнати близки, информация може да бъде получена на горещата телефонна линия на новозеландската полиция +64-0800-115-019.

 

При нужда от съдействие, българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Нова Зеландия, могат да се обръщат към посолството на България в Австралия на следните телефони:

 

+612 62869700 и +614 38 005 187 (дежурен телефон в извънработно време).

 

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

 

Източник: Mediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции