<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74781" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Kъде и с колко...

Това би било шамар в лицето на протестиращите в България

02 Октомври 2020
0 488

Ако ЕС не приеме ефективен механизъм за гарантиране на върховенството на закона, това би било равносилно на шамар в лицето на протестиращите в България. Тогава те биха загубили вярата си в ЕС, коментира Марина Щраус за Дойче веле.

Комисията по граждански свободи в ЕП заяви подкрепа за исканията на протеста в България

От началото на юли в България протестират хиляди, а понякога и десетки хиляди. Всеки ден. И въпреки това остават до голяма степен незабелязани от европейската общественост. Дори когато човек разказва за българските протести на хора, които се интересуват от политика, често се натъква на изненада: България ли? Да нямаш предвид Беларус?

Това би било шамар в лицето на протестиращите в България

Факт е, че демонстрантите в България изпитват сходен гняв – и то не само срещу собственото си правителство. С викове “Бойко, чао!” те настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Страната, според тях, страда от корупция, злоупотреби с европейски средства и нефункционираща съдебна система.

Онова, от което ЕС се нуждае в действителност, е ефикасен механизъм, който да защитава правовите принципи в страните-членки. Всякакви нарушения на тези принципи би трябвало да се санкционират болезнено. А какво друго би могло да ги засегне по-чувствително от това да бъдат спирани европейските субсидии или дори да им се налагат парични глоби?

Това би било шамар в лицето на протестиращите в България

Има все пак и искра надежда: мнозинството от държавите членки одобри едно конкретно предложение на германското председателство, което предвижда възможността да се налагат наказания на страни, които нарушават правовите принципи. За съжаление това предложение бе разводнено и е твърде меко в сравнение с предишните му варианти, но все пак е някакво начало.

Тогава протестиращите в България биха загубили вярата си в ЕС

Фатално, но не и изненадващо е това, че Унгария и Полша оказват съпротива. А те и разполагат с важно средство за натиск: биха могли да саботират механизма за проверка на върховенството на закона, като блокират приетия с толкова усилия седемгодишен бюджет на ЕС, както и фонда за възстановяване след кризата с коронавируса. За държавите, които са особено тежко засегнати от пандемията, това би се оказал смъртоносен удар.

Това би било шамар в лицето на протестиращите в България

Ако ЕС се окаже неспособен да приеме истински ефективен механизъм за гарантиране върховенството на закона, това би било шамар в лицето на протестиращите в България. Защото те, пък и не само те, все повече ще губят вярата си в един съюз, който не е в състояние да защити основните си ценности. И който допуска онези, които потъпкват основните права на своите граждани, да се чувстват като победители.

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции