<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31613" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Трейс" отрича състоянието на пътя да е причина за зверската катастрофа край Своге

27 Август 2018
0 764

Разлики в плътността на асфалтовата смес, пропуквания на платното и слаба мантинела, поставена в нарушение на стандартите за отстояние. Това са част от нарушенията, които установи Институтът за пътна безопасност в изпълнението на ремонта на пътния участък в Искърското дефиле, където автобус се преобърна в събота и 16 човека загинаха. Неправителствената организация, в която участват експерти и граждани, вече е направила една експертна оценка на въпросния път и е подала своите констатации към компетентните институции да се самосезират и да започват конкретни действия по обезопасяването на пътя.

 

Междувременно "Трейс груп холд" – компанията, чиято фирма "Трейс Своге" е изпълнителят на рехабилитацията на пътния участък в Искърското дефиле, отрече причината за тежкия инцидент да е състоянието на пътя. "Обектът е работен в периода 2013-2014 година, а през 2016 година е приет с акт 16, въпреки че вече е експлоатиран от няколко години", заяви в понеделник председателят на Надзорния съвет на холдинга проф. Николай Михайлов. В тези последни години участъкът не е поддържан от "Трейс", уточни той. Михайлов добави, че проектът за изпълнение е одобрен въз основа на заданието.

 

Цялата техническа спецификация е одобрена от пътната агенция, включително типа на използвания асфалт и цената му. Обектът е втори клас и не е предвиден да носи максимално натоварване, уточни още Михайлов. "Трейс Своге" е рехабилитирала пътя за над 22 млн. евро без ДДС. Диана Русинова от Института за пътна безопасност заяви в понеделник пред БНР, че според първоначалния оглед асфалтът в района на катастрофата е твърде хлъзгав:"Първоначалният оглед показва видима разлика по отношение на самия асфалт. В по-горната част има участък с доста по-едра фракция, съответно в по-долния край, точно където е станал инцидентът, очевидно материалите не отговарят на изискванията, дори с просто око това е видимо.

 

Когато стъпиш на платното за движение, се вижда, че настилката е много хлъзгава, дори ако застанеш с обувки, а в момента е сухо. Представям си какво е било, когато е било наводнено и мокро". Отделно институтът е констатирал нарушения при поставянето на преградните съоръжения. Русинова даде пример с мантинела, поставена върху платното за движение, при положение, че по стандарт тя трябва да бъде разположена на 50-сантиметрово отстояние от него. "На много места тя нито е захваната като хората – има болтове, които стърчат, има болтове, които трябва да са абсолютно еднакви, а има по шест различни болта на мантинела", каза Диана Русинова. По думите ѝ пътят е в рисково и опасно състояние: "На много места асфалтовото покритие е компрометирано, независимо, че този, който е осъществил ремонта, твърди друго. На самото място на инцидента се виждат пукнатините. На много места има паднали камъни. Пътят е обрасъл с храсти".

 

"Трябва да се изследват причините първо защо ремонтът е толкова некачествено изпълнен. Второ – поради каква причина институциите са приели ремонта в този му вид. И трето – когато са се появили първите дефекти, защо още тогава някой не предприе някакви мерки", подчерта Диана Русинова. Катастрофиралият автобусът все още е в пропастта, районът е отцепен, а върху огънатата мантинела са поставени цветя. Проблемите, обявени от Русинова, се покриват до голяма степен с данните, които МВР изнесе в неделя на извънредното съвещание в Министерския съвет с участието на част от министрите и главния прокурор.

 

Както стана ясно, МВР от месеци е алармирало пътната администрация, че в участъка стават много инциденти, защото пътят е с лошо сцепление, шофьорите губят контрол и навлизат в насрещното платно. Държавната администрация обаче не е била в състояние да накара фирма "Трейс", от която по документи е приела пътя в отлично състояние, да направи гаранционен ремонт. Именно заради проблемната настилка ограничението ограничението на скоростта в участъка е 40 км/ч, която обаче шофьорът на автобуса не е спазил и се движил с 53 км/ч. Методи Стилианов – български специалист по пътна безопасност, който работи в Австралия, същото бе привлечен за външна експертиза от Института за пътна базопасност.

 

Той коментира настилката на пътя:"Като се върви по нея, то се усеща, че няма сцепление. Просто се усеща на подметката, при положение, че съм 95 килограма. Автобусът е над 3 тона и половина. Така инсталирана мантинелата или така проектирана, тя не е свършила работата си. Имаме автобус, който е прелетял отвъд мантинелата, имаме бордюр, на който челният му ръб просто е изстрелял автобуса, а мантинелата най-вероятно е спомогнала да го обърне. За да разберем дали става въпрос за пестене на пари, на средства от изпълнение на обекта, трябва да се видят плановете и проекта", коментира той пред БНР.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции