<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41427" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Парашутист с...

Треньорка по тенис пострада от хранителна добавка с опасно вещество, забранено от ЕС (видео)

13 Октомври 2019
0 1763

Професионална тенисистка и треньор по тенис е поредна жертва на незаконната търговия с опасни хранителни добавки. Здравка Дървенска купила продукт, с който да свали килограми и да бъде по-издръжлива в спорта, но скоро усетила негативния ефект от опасното лекарство.

 

 

"Добивах страхотна енергия от хранителната добавка, което супер много ми харесваше и започнах да свалям килограми", разказа треньорът по тенис Здравка Дървенска пред bTV.

 

 

""

 

 

След като сваля 5 килограма, тя купува втора и трета опаковка, без да знае, че ефектът не от билки, а от лекарственото вещество Сибутрамин – забранено за употреба от Европейската агенция по лекарствата. Треньорката описва себе си като дрогирана по времето, когато приема добавката. 

 

 

ЕВРОПА ВЛИЗА В БИТКА С ФАЛШИВИТЕ ЛЕКАРСТВА

 

 

"Първия месец я приемах постоянно, всеки ден, и тогава имах страничните ефекти, които бяха като световъртеж, сърцебиене, главоболие, безсъние, превъзбуда. Не можеш да седиш в покой, не можеш да спиш. В денонощието са ми се събирали 2-3 часа сън. Събуждам се и съм свежа. Не ми се спи и съм готова да изиграя още 15 часа", допълни тя.

 

 

""

 

 

До преди 10 години медикаментът е бил разрешен за употреба у нас. Днес обаче е забранен в целия Европейски съюз.

 

 

БЪЛГАРИЯ ЗАМЕСЕНА В МЕЖДУНАРОДЕН СКАНДАЛ С ФАЛШИВИ ОПАКОВКИ НА ОНКОЛЕКАРСТВА

 

 

Медикаментите обаче се продават онлайн като модерни и иновативни продукти. Продават се не само хранителни добавки, които съдържат опасния химикал, но и самото активно вещество в чиста концентрирана форма. Могат да се купят от популярен сайт. На опаковката пише, че лекарството идва от САЩ за 24 часа.

 

 

"Най-често внасянето им става чрез куриерски фирми. Декларирани като хранителни добавки, те имат един по- свободен режим на разпространение", каза Светлослав Крумов от Фармацевтичния съюз.

 

 

"Най-трудното в това начинание е да се установи извършителят на това деяние, тъй като те са много добре прикрити. Спортните стимуланти на американската фирма TN-Pharma (Trusted Nutrients) са нови разработки на познатите анаболно-андрогенни медикаменти. Те са с найвисоко качество, чистота и концентрация, за да посрещнат нуждите на всички професионални спортисти", обясни Крумов.

 

 

Продуктите са предоставени на Изпълнителната агенция по лекарства. Резултатите от анализа – всички съдържат забранени и опасни вещества – Сибутрамин, Динитрофенол, Сустанол. И трите не са описани в листовката. Изключение прави само опаковка, на която е изписано Сибутрамин. Вместо посоченото на етикета, анализът доказва съдържание на опасния и смъртоносен Динитрофенол.

 

 

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции