<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29981" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Геро и Румен ...

Трима шерпи вече са по дирите на изчезналия Боян Петров в Хималаите (видео)

08 Май 2018
0 5989

Трима шерпи вече са започнали издирването на алпиниста Боян Петров. Това заяви режисьорът Поли Генчева за NOVA, която заедно с оператора Красимир Андонов следва Петров, за да снима документалния филм „На крачка от света”.

 

 

Генчева споделя, че времето все още не е спокойно, но шерпите са тръгнали и носят сателитен телефон със себе си.
 

 

Очаква се утре да пристигне и спасителна мисия от Китай, но все още няма разрешение от Китай непалски хеликоптер да лети над Тибет. Генчева обяснява, че това е автоматична процедура, която се задейства, когато изчезне алпинист.

 

 
„До момента нямаме потвърждение дали от българска страна е задействано официално искане за съдействие от Китайското правителство и помощ китайски хеликоптер да бъде изпратен”, добавя тя.

 

 

АЛПИНИСТЪТ БОЯН ПЕТРОВ Е В НЕИЗВЕСТНОСТ ОТ ДНИ В ХИМАЛАИТЕ (ВИДЕО)

 

 

Както стана ясно вчера от съпругата на алпиниста Боян Петров, той е в неизвестност от няколко дни, докато се опитва да покори още един връх в Хималаите. Радослава Ненова сподели това, чрез статус във Фейсбук. 

 

 

 

Деян Петков, един от организаторите на експедицията на Боян Петров, коментира за NOVA, че се е случвало и преди да губят връзка с него за седмица, но винаги са получавали информация от други алпинисти.  

 

 

„Нормално е за една седмица да го няма. И друг път също се е случвало да няма връзка с него по 7 дни,” каза той. “Но пък сме имали информация от хора, които са вървели с него.“

 

 

Петков също така обясни, че Боян обича да върви сам, защото така се чувства по-комфортно и може да върви със собствено темпо. Той добавя, че в момента в района няма буря, но времето е лошо и духа силен вятър. 

 

 

На въпроса защо алпинистът не е взел сателитен телефон с него, Петков отговори, че е обичайно за Боян да остави телефона си в базовия лагер „защото е очаквал един ден след него по маршрута да тръгнат неговите колеги, които имат свой сателитен телефон“. Той добави, че телефонът е допълнителна тежест и батериите падат за 3-4 дни в студеното време. 

 

 
„За да стопляш неща, докато вървиш, трябва да ги държиш до себе си. Предполагам, че е предпочел да пренася други неща,“ казва Петков.

 

 

Относно намерената палатката на Боян на последния лагер 3, Петков обясни, че това също не е изненадващо: „Палатката се оставя и тръгваш да катериш върха. Някои хора дори не си взимат раницата. Те носят само най-необходимото. Това е съвсем нормално“.

 

 

Петков добавя, че включването на хеликоптерите от Китай в спасителната акция може да бъде затруднено от вятъра.

 

 

https://www.vbox7.com/play:72c1c7b641

 

Източник: DarikNews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции