<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=73969" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първо затвор...

Три български банки изскочиха в световния скандал с изтеклите данни за “изпрани” 2 трилиона долара

21 Септември 2020
0 8368

Три българските банки фигурират в изтеклите доклади на американските служби за борба с финансовите престъпления, съобщава bTV.

Големи световни банки са помогнали за легализирането на 2 трилиона незаконни долара

„Инвестбанк“, „Пиреос Банк“ и държавната “Българска банка за развитие” (ББР) имат транзакции за над 60 млн. долара, които са определени от експертите като съмнителни.

Информацията излиза при прочита на мащабната публикация на Международния консорциум на разследващите журналисти, който се базира на хиляди документи на FinCEN.

Трансферите от нашите банки са били извършвани в периода декември 2010 – април 2017 и са били обработвани от банка в Ню Йорк, която е подала сигнал към властите.

Три български банки изскочиха в световния скандал с изтеклите данни за &#8220;изпрани&#8221; 2 трилиона долара
Снимка: Felix Dilly/Pixabay

Над 31 млн. долара са получени в България, а близо 32 милиона са били изпратени от страната.

Другите държави, участвали във финансовите операции, са Латвия, Кипър и Чехия. Шест от седемте операции са с участието на „Пиреос“, като повечето са свързани с Кипърската народна банка, която през 2013 г. беше в центъра на финансовата криза на острова. Отбелязан е и един трансфер от декември 2010 г., който е дошъл от сметка в Latvian Trade Commercial Bank.

През ноември 2016 г. „Пиреос“ и „Насърчителна банка“ (преобразувана още през 2008 г. в “Българска Банка за Развитие”, но явно фигурираща в системите със старото си име – б.р.) правят най-голямата от съмнителните сделки – при нея към сметка в държавната банка влизат 31 млн. долара.

От „Инвестбанк“ са излезли 100 хил. долара към клиент на „Чехословенска обходни банка“.

Българската следа в досиетата FinCEN е от извадка от документи, които съдържат достатъчно информация за бенефициентите и останалите участници в сделките.

Изтеклите “Досиета FinCEN” са строго засекретени документи, съдържащи информация за транзакции на стойност близо 2 трилиона долара. Те разкриват как някои от най-големите световни банки са участвали в предполагаеми схеми за пране на пари. Над 2500-те документа са файлове, изпращани от банкови служители към властите за борба с финансовите престъпления в САЩ. Чрез тях служителите сигнализират за съмнителни действия на техните клиенти.

Въпреки тези сигнали, обаче, трансферите са били одобрявани от банките и са позволявали заличаването на следите от криминална дейност, чрез която са придобити.

Данните са разпространени от Buzzfeed News сред над 108 новинарски организации в 88 страни. Сред тях е и Международния консорциум на разследващите журналисти.

Авторите на разследването уточняват, че са получили само една малка част от хилядите сигнали за незаконни транзакции, които банковите служители подават ежедневно.

Източник: bTV

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции