<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=62800" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Тръбопровод за 5 млн. евро излива фекални води във Варненското езеро от месеци

28 Април 2020
0 1029

Отпадните води от фекалната канализация на варненския кв. “Аспарухово”, където живеят над 27 хил. души, месеци наред се изливат безконтролно във Варненското езеро, алармира Дневник. Новината дойде след сигнал за авария с подводния тръбопровод, който свързва квартала с пречиствателната станция в с. Тополи.

Собственик на тръбопровода е община Варна, а негов оператор – местното ВиК дружество. Според директора му Валентин Вълканов количеството на фекалните води, които изтичат във Варненското езеро, е между 6 и 8 хил. куб.м дневно. Информацията за това колко дълго продължава замърсяването е твърде противоречива.

Тръбопровод за 5 млн. евро излива фекални води във Варненското езеро от месеци
Варненското езеро, Снимка: bTV Новините

Пред изданието Вълканов обясни, че аварията е била забелязана през октомври миналата година. Според него тя станала видима едва когато в участък от езерото започнали да се събират ята гларуси заради внезапното струпване на голямо количество риба.

Строеж унищожава див плаж край Варненското езеро (видео)

От местната администрация във Варна обаче твърдят друго – че замърсяването е започнало доста по-рано.

Трета версия, съвършено различна от предходните две, има Министерството на околната среда и водите. В писмен отговор на зададените въпроси от там съобщиха, че нямат информация за точната дата, на която е настъпила аварията. Тя станала очевидна чак когато било установено, че фекалните води от помпената инсталация в кв. “Аспарухово” изобщо не стигат до пречиствателната станция за отпадни води на Варна в с. Тополи. От отговорите на екоминистерството не става ясно кой точно е установил, че нещо с тръбата, прекосяваща езерото, не е наред.

Въпреки всичко от екоминистерството признаха, че не знаят какво е количеството на канализационната вода, която се е изляла във Варненското езеро от началото на аварията досега. А така и мащабът на замърсяването остава неясен или запазен в тайна.

За проекта “Трансформация на пречиствателната станция за отпадни води в кв. “Аспарухово” в помпена станция и конструиране на транспортиращ тръбопровод” са похарчени близо 5 млн. евро. Около 75% от тях са безвъзмездно европейско финансиране по програма ИСПА, а тръбата е елемент от Интегрирания проект за водния цикъл на Варна.

Процедурата по възлагане и изпълнение на обществената поръчка за строителството започва в периода 2005 – 2009 г., когато министър на околната среда и водите е Джевдет Чакъров.

Тръбопровод за 5 млн. евро излива фекални води във Варненското езеро от месеци
Джевдет Чакъров, снимка: Булфото

Строителните работи са извършени от гръцката компания SFELINOS S.A. На 29 септември 2011 г. съоръжението е открито от премиера Бойко Борисов, след като е прието от Държавна приемателна комисия, която включва представители на РДНСК – Варна, общинската администрация, Министерството на околната среда и водите, Изпълнителна агенция “Морска администрация” и други.

Сега, девет години и 5 млн. евро по-късно, тръбата отново излива фекалните води на кв. “Аспарухово” в езерото, точно както през 1964 г.

Иначе версиите за причините, довели до аварията, които съобщават от община Варна и местното ВиК дружество, са напълно различни. А това прави невъзможен и отговора на въпроса кой носи отговорност за замърсяването.

От общината обясниха, че става дума за “дефект на транспортиращ водопровод”, а не за авария. Директорът на “ВиК – Варна” Валентин Вълканов обаче има съвършено различна версия за причините, довели до замърсяването. “В началото помислихме, че може да е някакъв фланец, да са сложили железни болтове вместо алуминиеви, всичко може… каза той. Когато разбрахме, че нещо се е случило, обектът беше още гаранционен. Затова се обадихме на тези, които са го правили. Но се оказа, че собственикът на фирмата е починал.”

След това Вълканов разказа, че на мястото на аварията били правени три огледа, но те останали без резултат, тъй като през есента във водата на езерото нямало никаква видимост. “Три пъти пускахме водолази, докато по Нова година намерихме каква е причината, каза директорът на “ВиК – Варна”. Някакъв кораб, изглежда, е скъсал тръбата, защото нея изобщо я няма там. На 50-60 м изобщо няма тръба.

От разследването става ясно още, че тръбата не е била вкопана в дъното на езерото, както е било предвидено в проекта за изграждането ѝ на стойност 5 млн. евро.

В отговор на въпроса как е разположена тръбата – “под” или “по” дъното на Варненското езеро, собственикът ѝ – община Варна, отговаря че при направените огледи под вода и със сонар е било установено, че отделни участъци от въпросния тръбопровод са по дъното на Варненското езеро.

Според Министерството на околната среда и водите, което е възложителят на проекта, “под дъното” на езерото били положени само 2 км от общата дължина на тръбата (3 км). Точно това затруднявало определянето на мястото на възникване на аварията. Оттам обаче направиха важно уточнение. “Локализираният участък (на аварията) се намира “в района на сигнални буйове 121-124 на плавателен канал №1 във Варнанско езеро”, пише в мейл на министерството. Преведено на популярен език, това означава, че тръбопроводът е пресичал пътя на корабите, преминаващи през езерото. А това обяснява и защо според заданието за изграждането му той е трябвало да бъде вкопан под дъното.

Междувременно от началото на годината Министерството на околната среда и водите е наложило на “ВиК – Варна” месечна глоба в размер на 44.4 хил. лв. до възстановяване на прекъснатата тръба и спиране на замърсяването, което тя причинява. Санкцията е обжалвана по съдебен ред, но решение по жалбата все още няма.

Според община Варна прогнозната стойност на ремонта, който тя като собственик трябва да извърши, за да спре изтичането на фекални води във Варненското езеро, е 1.3 млн. лв.

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции