<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32460" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Трябва да намалим консумацията на месо драстично, за да спрем глобалното затопляне

23 Октомври 2018
0 14597

Редуцирането на консумацията на месо е от съществено значение за избягване на опасно изменение на климата, става ясно от най-всеобхватния анализ на въздействието на хранителната индустрия върху околната среда. В западните страни консумацията на говеждо месо трябва да намалее с 90% и да бъде заместена с пет пъти повече боб и варива, пише Гардиън.

 

 

Изследването също така установява, че са необходими огромни промени в земеделието, за да се избегне унищожаването на способността на планетата да изхранва 10-те милиарда души, които се очаква да я населяват след няколко десетилетия.

 

Производството на храни вече причинява големи щети на околната среда – чрез парникови газове от животновъдството, обезлесяване и недостиг на вода поради земеделието, както и огромни океански мъртви зони от замърсяване от селското стопанство. Ако не се вземат своевременни мерки, неговото въздействие ще се влоши още повече, тъй като световното население ще нарасне с 2,3 млрд. души до 2050 г., а световният доход ще се утрои, което ще позволи на повече хора да се хранят с богати на месо западни диети.

 

"Това е доста шокиращо", коментира Марко Спрингман от Оксфордския университет, който ръководи изследователския екип. "Ние наистина рискуваме устойчивостта на цялата система."

 

 

"Изхранването на население от 10 милиарда е възможно, но само ако сменим начина, по който ядем и начина, по който произвеждаме храна", посочва проф. Йохан Рокстрьом от Потсдамския институт за изследване на климата, който е част от изследователския екип.

 

Проучването идва след публикуването на забележителен доклад на ООН преди дни, в който водещите световни учени предупредиха, че човечеството разполага само с десетина години, за да задържи глобалното затопляне до 1,5 по Целзий над прединдустриалните нива. Стигнем ли до 2 градуса увеличение, ще бъдем обречени на екстремни суши, наводнения и катаклизми.

 

Новите изследвания, публикувани в списание Nature, са най-задълбочените и комплексни данни за оценка на въздействието на производството на храни върху глобалната среда.

 

„Няма вълшебно хапче“, казва Спрингман. "Но хранителните и технологични промени във фермите са двете ключови решения и се надяваме, че те могат да бъдат допълнени от намаляване на хранителните загуби и отпадъците." Около 1/3 от произведената днес храна никога не достига до масата. Всичко това означава просто, че средностатистическият жител на света трябва да яде 75% по-малко говеждо месо, 90% по-малко свинско месо и половината от броя на яйцата, докато утроява консумацията на на боб и бобови растения, ядки и семена.

 

Източник: Гардиън

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции