<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33393" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Тук България е много по-напред от Германия

03 Декември 2018
0 205

Германия – родината на разделното събиране на отпадъците и пионер в рециклирането, произвежда най-много пластмасови отпадъци в цяла Европа. А с най-ниския показател в това отношение е не друг, а България.

 

Цели 18,2 милиона тона опаковки са били изхвърлени от германците през 2016 година. От тях 5,5 милиона тона се падат на частните домакинства, остатъкът е от индустрията.

 

Казано по друг начин: всеки германец е "произвел" по 220 килограма боклук – с 2 кг по-малко, отколкото през 2015 година, но все пак много над средното за ЕС. По този показател България е с най-добри показатели в цялата общност – на глава от населението се падат само по 54,7 килограма отпадъци.

 

Пластмасовите опаковки обаче далеч не са най-използваният материал – те заемат едва третото място сред всички отпадъчни материали. През 2016 г. германците са изхвърлили 8,1 милиона тона хартия; 3,2 милиона тона дървени отпадъци; 3,1 млн. тона пластмасови опаковки и 2,8 млн. тона стъклени отпадъци.

 

Пластмасовите опаковки се рециклират по-трудно

 

Рециклирането на пластмасовите опаковки обаче е значително по-труден процес, отколкото рециклирането на хартия. През 2016 година в Германия са били рециклирани 89% от хартиените отпадъци, но само половината от изхвърлените пластмасови опаковки.

 

От години насам количествата на изхвърляните в Германия опаковъчни материали постоянно нарастват. Кои са причините за това? От Федералната служба за околната среда обясняват: "Редица опаковки изпълняват всевъзможни допълнителните функции – например да служат за дозировка.  Тяхното производство е по-сложно, а също и рециклирането им. Освен това в търговията се търсят все повече малограмажни опаковки с хранителни продукти, както и опаковки, които позволяват взимането на храна за в къщи. Всичко това увеличава количеството на отпадъците."

 

Източник: Dw.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции