<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=19831" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж бяга пани...

Турция взима 3 млрд. евро да спре бежанците и започва преговори за присъединяване към ЕС

30 Ноември 2015
0 1588

Европейският съюз ще отпусне 3 млрд. евро в следващите 2 години за настаняване на сирийските бежанци на турска територия. Това бе обявено на среща в Брюксел вчера. Планът е емигрантите да бъдат спрени по пътя им за Западна Европа. 

 

"Турция е ключова страна в преодоляването на проблема с бежанците, това сочат цифрите сами по себе си. Има добри причини за партньорството с Турция", заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитирана и от сайта Vesti.bg. 

 

"Разбира се, ЕС и Турция са свързани помежду си по различни начини. От една страна, това е стратегическо партньорство, а от друга Турция е държава, кандидатка за членство в ЕС", коментира Меркел. Турският премиер Ахмет Давутоглу, който е и на видеото, не скри и своето задоволство, засвидетелствайки готовност за диалог с Бюрксел във всички сфери.

 

Преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз, започнали през 2005 г., ще бъдат отворени на 14 декември. Те бяха спрени на глава 17 от общо 35, която е за икономическата и парична политика. Подготвителната работа по други глави може да започне още през 2016 г., но само ако това не "засяга позициите на държавите членки".

 

Предпазливият подход се дължи най-вече на Гърция и особено Кипър, които считат, че Турция не може да влезе в ЕС преди да е разрешен проблемът с т. нар. Севернокипърска турска република, пише още Vesti.bg. 

 

Не пропускайте още:

 

КАЛЕКО АЛЕКО В БРЮКСЕЛ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции