<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30569" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Турция все пак ще строи АЕЦ отсам Босфора

14 Юни 2018
0 1018

 

Турция вероятно ще построи третата си атомна електроцентрала в регион Тракия – европейската част на страната. Това заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак пред CNN Türk.

 

"Първата фаза на ядрената централа Акюю ще бъде пусната в експлоатация през 2023 г. Местоположението на третата фаза е почти определено. Най-вероятно ще е регионът на Тракия, защото този регион има висока консумация на енергия, а производството там не е толкова голямо", каза министърът.

 

"Ще изградим специални центрове за производство на бор извън рамките на организираните промишлени зони. Определихме местоположенията, но сега няма да ги обявя. С тези центрове ще се осъществим сътрудничество с индустрията. Ще вземем най-авангардните примери по отношение на ядрената енергия. Производството на бора и ядрената централа ще са съседи ", каза той.

 

Стартът на строителството на ядрената централа Акюю в провинция Мерсин на Средиземно море беше даден от турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин на 3 април.

 

Турция също така подписа протокол с японското правителство за изграждането на атомна електроцентрала в провинция Синоп на брега на Черно море, в азиатската част на страната.

 

Още преди години Турция обяви намеренията си да построи третата си АЕЦ край гр. Инеада, недалеч от границата с България при Резово. Намерението предизвика недоволството на българските общини недалеч от границата и опасения, че атомна електроцентрала близо до България би изложила на риск туризма по Южното Черноморие и здравето на местното население.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции