<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88030" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Една година с...

Увреждания от радиацията в Чернобил не са се предали от родители на деца

23 Април 2021
0 733

Не се наблюдават “допълнителни увреждания на ДНК” при децата, родени от родители, преживели аварията в атомната електроцентрала Чернобил преди да заченат, пише BBC.

Това показват данните от първо по рода си изследване на гените на деца, чийто родители са участвали в почистването на радиацията след експлозията. В изследването са попаднали гените на всички участници, които са заченали след инцидента и са родили потомството си между 1987 и 2002 година. Резултатите са публикувани в списание Science.

Увреждания от радиацията в Чернобил не са се предали от родители на деца

Проф. Гери Томас от Имперския колеж в Лондон прекарва десетилетия в изучаване на биологията на рака, особено на тумори, свързани с увреждане от радиация. Тя обясни, че това ново проучване е първото, което демонстрира, че “дори когато хората са били изложени на относително високи дози радиация – в сравнение с фоновата радиация – това не е имало ефект върху бъдещите им деца”.

Фокусът на изследването са децата на работници, които бяха привлечени да помогнат за почистването на силно замърсената зона около атомната електроцентрала и децата на евакуираните от изоставения град Припят и други населени места в 70-километровата зона около него.

Увреждания от радиацията в Чернобил не са се предали от родители на деца

“Тук не разглеждаме какво се е случило с тези деца, които са били (в утробата – бел. ред.) по време на инцидента; ние изследваме нещо, наречено de novo мутации”, каза д-р Стивън Ченък от Националния институт по ракови заболявания на САЩ.

Автогробище с машини, ползвани при аварията в Чернобил, все още излъчва радиация (видео и снимки)

Това са нови мутации в ДНК – те се появяват произволно в яйцеклетката или сперматозоидите. В зависимост от това къде в генетичния план на бебето възниква мутация, като тя може да не окаже никакво въздействие или да е причина за генетично заболяване.

Увреждания от радиацията в Чернобил не са се предали от родители на деца

„Има около 50-100 от тези мутации при всяко поколение – и те са случайни“, обясни д-р Чанок. “В някои отношения те са градивните елементи на еволюцията. Ето как се въвеждат нови промени в популацията при едно раждане в даден момент.

Радиоактивен сладолед и графити на пениси: токсичните телевизионни туристи превзеха Чернобил (снимки)

По време на инцидента властите не успяха да предотвратят продажбата на замърсено мляко в региона; много хора, които по това време са били деца, са пиели от него, получавайки големи дози радиоактивен йод – един от замърсителите, които изпуска повреденият реактор.

Увреждания от радиацията в Чернобил не са се предали от родители на деца

Източник: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции