<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31247" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ударният лов на глигани може да разпространи чумата, вместо да я спре

21 Юли 2018
0 4292

Приетите експресно промени в Закона за лова и опазване на дивеча, с които се разрешава групов лов на дива свиня през лятото, могат да доведат до разпространението на африканската чума по свинете и фатални инциденти с хора. Това предупреждават екоорганизации, Българският-ловно рибарски съюз (БЛРС) и АБВ – партията на бившия президент и запален ловджия Георги Първанов, пише Mediapool.

 

Предложената превантивна мярка е неадекватна и няма да даде очаквания резултат, а напротив може да доведе до по-голямо разпространение на заразата, каза главният експерт на Българския ловно-рибарски съюз Румил Лачев пред изданието.

 

Извършването на групов лов по време на размножителния период на животните може да застраши популациите им, да доведе до срив на числеността на дивите животни и бракониерство на благородни елени и други ценни животински видове, коментира Андрей Ковачев от сдружение за дивата природа "Балкани".

 

Той е на мнение, че превантивната мярка няма да има почти никакъв ефект, но може да причини непоправими вреди за други диви животни и да наруши равновесието в екосистемата.

 

От АБВ също предупреждават, че мярката може да има обратен ефект. Груповият лов се извършва с до десет броя ловни кучета, които гонейки свинете водят до тяхната дисперсия с десетки километри. По тази причина груповият лов на дива свиня е забранен в страните с африканска чума, твърдят от АБВ.

 

Поради гъстата широколистна растителност през лятото, тя ще пречи на ефективното осъществяване на този метод на ловуване, защото по-дребните приплоди и едногодишни прасета, върху които трябва да се концентрира ползването, ще останат в голямата си част незабелязани. Пръснатите от груповия лов животни обаче ще мигрират в други райони, което би допринесло за разпространяване на заразата, посочват от АБВ.

 

Освен това в момента всички други диви животни имат малки. Повечето от използваните кучета гонят всякакъв дивеч и при гонка с кучета преди октомври на практика ще бъдат изтребени голяма част от родените през тази година сърни, благородни елени и елени лопатари, предпруждават екоорганизациите и АБВ.

 

През септември е брачният период на благородния елен. Каквито и да е гонки в този период ще компрометират неговото успешно размножаване и ще допринесат значително за незаконния отстрел на този вид, който тъкмо започна да се възстановява в България.

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции