<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39518" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Уебстраниците, които използват бутонът "Like" на Facebook вече за застрашени от съд

30 Юли 2019
0 966

Върховният съд на Европейския съюз твърди, че собствениците на уебсайтове могат да бъдат изправени пред правни рискове заради бутоните „Харесвам“ (Like) на Facebook.

 

 

Съдът на Европейския съюз постанови, че собствениците на сайтове могат да носят отговорност за предаване на данни към Facebook без съгласието на потребителите, което изглежда е точно това, което се случва, когато потребителите посещават сайт, който съдържа бутонът Like, независимо дали те кликват върху него или не.

 

 

Решението не спира Facebook или други компании с подобни приставки да предлагат тези опции, но сайтовете трябва да получат съгласие от потребителите, преди да изпратят данните към Facebook.

 

 

В момента данните привидно се изпращат на Facebook, докато страницата се зарежда – още преди потребителите да имат шанс да се откажат, така че в бъдеще, на сайтовете може да се наложи да подходят по по-различен начин към бутона "Like".

 

 

Случаят е свързан с модния магазин за дрехи "Fashion ID" в Германия, който беше осъден за изпращане на лични данни на потребителите във Facebook.

 

 

Съдът установи, че Fashion ID не е бил „контрольор“ на данните, след като Facebook ги е получил, но може да се счита за отговорен за ролята си в предаването на тези данни.

 

 

„Вграждането на на бутона„ Like" в сайта на Fashion ID му позволява да оптимизира публичността на своите стоки, като ги направи по-видими в социалната мрежа Facebook“, се казва в съобщение на компанията към пресата.

 

 

Следователно, Fashion ID поне косвено се е съгласила да събира и предава лични данни „с цел да възползване от това търговско предимство“.

 

 

В изявление пред "TechCrunch" генералният съветник на Facebook – Джак Гилбърт заяви, че Facebook „приветства“ решението.

 

 

„Ние внимателно разглеждаме решението на съда и ще работим в тясно сътрудничество с нашите партньори, за да гарантираме, че те ще могат да продължат да се възползват от нашите социални приставки и други бизнес инструменти в пълно съответствие със закона“, заяви Гилбърт.

 

 

Американското правителство наскоро също глоби Facebook с 5 милиарда долара за провал в защитата на данните, предоставени от потребителите на Facebook.

 

 

Струва си да се отбележи, че компанията също използва своите приставки, като бутона "Like", за да проследява хората в различни сайтове, независимо дали те имат акаунти във Facebook.

 

 

Днешното решение почти със сигурност няма да промени популярността на бутона, но може поне да направи функциите му за проследяване по-очевидни.

 

 

Източник: Тhe Verge

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции