<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41929" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Учените най-сетне разбраха какъв е бил краят на Ледения човек от Алпите

31 Октомври 2019
0 37361

Последното пътешествие на мумия на 5300 години, открита в Алпите, е разкрито чрез замразени заедно с него растения, пише Би Би Си.

 

Изследователи от Университета в Глазгоу заключиха, че Леденият човек, наричан още и Йоци, се изкачил на планинската верига през долината Шналстал в Италия.

 

""

 

Мумифицираното тяло е открито от туристи през 1991 г., като се е разтопило от леда на 3210 м надморска височина. Смята се, че мъжът е бил убит от стрела, която засегнала главна артерия и вероятно е довела до масивен кръвоизлив за минути.

 

Кой уби Йоци?

 

Тялото му лежеше замразено до 1991 г. Покрай него имаше изобилие от замразени растения и гъби.

 

Сега учените са идентифицирали хиляди запазени фрагменти от мъх и растения, които изглеждат местни в района. Други могат да бъдат проследени до маршрута му през съвременен Южен Тирол.

Джим Диксън от Института по биоразнообразие на университета в Глазгоу казва: „Повечето представители на обществото едва ли ще бъдат запознати с бриофитите – мъхове и червеи. Те обаче много ни помогнаха".

 

Няколко от идентифицираните видове мъх процъфтяват днес в долната долина на Шналстал. Най-важният бриофит се нарича Flat Neckera, горски вид, който е открит както по дрехите на Йоци, така и като микроскопични парчета в червата му.

 

""

 

Това откритие показва много за последното пътуване на Ледения човек.

 

Йоци е бил висок около 157 см и се смята, че е тежал приблизително 50 кг. Имал е тъмна, средно дълга коса, кафяви очи и вероятно е имал и брада.

 

Счита се, че мъжът е бил на 45 години, когато е починал.

 

 

Източник: Би Би Си

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции