<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39527" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте кучето,...

Учените успешно пуснаха Lightsail 2 – първият задвижван от слънцето космически апарат (видео и снимки)

30 Юли 2019
0 2258

С енергия, добивана единствено от слънчевата светлина, космическият апарат "LightSail 2" вече успешно обикаля около Земята само със силата на фотоните.

 

Когато слънчевите фотоните в космоса се удрят в квадратното слънчево платно, което е съставено от четири триъгълни, алуминизирани "Mylar" секции, налягането избутва апарата напред.

 

""

 

Слънчевите фотони нямат маса, но имат инерция и когато се отразяват от слънчевото платно, част от тяхната инерция се прехвърля в плавателния съд. Това създава тяга, която (много леко) непрекъснато избутва космическия апарат напред.

 

"Вчера ние успешно "отплавахме" с лъчите на слънчевата светлина. Благодарение на нашия екип и нашите десетки хиляди привърженици по целия свят, мечтата, създадена от основателите "The Planetary Societ" преди повече от четири десетилетия, отлетя", заяви Бил Ний, изпълнителен директор на "The Planetary Society".

 

След разгръщането на платното, телеметричните данни от LightSail 2 показват, че мaлкият мотор на апарата работи правилно, а други данни показват, че платната вече са обърнати към слънцето, така че веднъж достигнал орбитата му, то ще даде допълнителен тласък на космическия апарат.

 

""

 

"Успешното разгръщане на слънчевото платно и началото на контрола на платната е финалът на нашата критична фаза след пускането. Сега ние сме подготвени за мисията на апарата – да проследяваме как орбитата се променя и да оценим ефективността на "слънчевото плаване", каза Дейвид Спенсър –  ръководителят на проекта.

 

Изтеглени вчера, изображенията направени от космическия апарат показват разгръщането на слънчевите платна и зрелищната гледка на плавателния съд към планетата Земя.

 

LightSail 2 е оборудван с два обектива тип "Fish eye", всеки от които може да изобрази повече от половината на слънчевите платна.

 

""

 

Източник: Space.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции