<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98585" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Учени намери...

Учени записаха странните звуци, които издава Северното сияние (аудио)

07 Септември 2021
0 613

Северното сияние (Аurora borealis) е една от най-завладяващите гледки на Земята. Хората от цял ​​свят пътуват до Северния полярен кръг, за да видят цветните ленти от светлина в нощното небе.

Самите светлини са това, което повечето хора познават, но те са само една част от явлението. Северното сияние може и да се чуе.

Фотограф засне Северното сияние от самолет (ВИДЕО)

Хората отдавна съобщават, че чуват звуци, придружаващи светлините, но доскоро не е имало много изследвания, които да подкрепят твърдението. Финландско проучване, публикувано през 2016 г., най-накрая потвърди това, което местните, живеещи в най-високите географски ширини на света, вече знаеха: Aurora borealis произвежда звук.

Учени записаха странните звуци, които издава Северното сияние (аудио)

Шумът е описан като скърцащ или пукащ и учените все още не са сигурни откъде идва. Изследването от 2016 г. предполага, че източникът е нещо, наречено “слой с температурна инверсия”.

Северното сияние възниква, когато Слънцето изстрелва слънчеви частици към Земята. Тези частици реагират с газови молекули в атмосферата близо до полюсите, където магнитното поле е най-силно, което води до ослепително светлинно шоу. Условията трябва да са напълно подходящи, за да се случи явлението, а според изследването, редкият звук изисква още по-конкретни критерии.

Аудио клипът от 2011 г. е част от това, което изследователите се опитват да уловят. Той е записан от Unto K. Laine – същият акустик зад проучването от 2016 г. – и улавя това, което би могло да бъде мелодията на полярното сияние.

Вслушайте се и си направете свои собствени изводи.

Източник: mentalfloss.com

Видео: Aalto University

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции