<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=54735" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Учени откриха защо хората обичат да споделят неща, а животните не

30 Януари 2020
0 370

Използвайки компютърна симулация, учени опитаха да обяснят защо хората споделят храна и информация, а животните не.

 

Проучването, публикувано в “Proceedings of the Royal Society B”, симулирало отделни животни, които търсели, събирали и се състезавали за храна, която била разпространена върху територии, променящи се с течение на времето.

 

Храната понякога била равномерно разпределена и изобилна, а понякога концентрирана на определени места и изключително ценна.

 

Животните трябвало да споделят храната си, ако са се хранели на едно и също място, което означава, че те са се научили да игнорират другите около тях, тъй като храната е била равномерно разпределена в околната среда и не е имало нужда за споделяне на информация относно това как да се намери.

 

 

Учени откриха защо хората обичат да споделят неща, а животните не

 

 

“Просто няма много полза да се следва някой друг, когато индивидът може сам да намери храната си и не е нужно да се конкурира с други животни“, твърди Марко Смола, учен от Манчестърския университет.

 

Това е обратното на човешкото поведение, тъй като ние сме се научили да споделяме информация и да се учим един от друг, за да преодолеем въздействието на конкуренцията, тъй като сме използвали ресурси, които са били оскъдни или общи.

 

 

Учени откриха защо хората обичат да споделят неща, а животните не

 

 

“Няма награда за споделяне на стрък трева или листо от дърво, така че  животните, които ядат такива храни, се справят по-добре в това да вземат свои собствени решения относно какво да ядат, а не копират другите. Въпреки това има смисъл да се копират индивидите, хранещи се с високо ценни храни, дори ако тя трябва да се споделя.

 

Точно затова е напълно възможно ключова част от човешката еволюция да е била да се научим да споделяме ресурсите си, например чрез лова на едър дивеч”, добави др. Сюзан Шулц от Манчестърския университет.

 

 

Източник: Indy100

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции